Adriana Blahová Rôzne

Sľubné správy pre všetkých cyklistov: V kraji má vzniknúť 11 nových trás

Mesto Nitra a rekreačné stredisko Podhájska by mala spojiť nová cyklotrasa. Tá by mala byť doplnená aj o cyklistické chodníky vo Vrábľoch. Cyklotrasu chce vybudovať Nitriansky samosprávny kraj.

Ilustračný obrázok k článku Sľubné správy pre všetkých cyklistov: V kraji má vzniknúť 11 nových trás

Spojenie s riekou

„Mala by viesť cez rieku Žitava, popri hrádzi rieky, aby to spojenie medzi cyklotrasou a riekou bolo aktuálne. Táto konkrétna trasa sa dotkne mesta Vráble takým spôsobom, že bude prichádzať od obce Paňa z Nitry a pôjde na Dyčku. Odtiaľ bude pokračovať popri hrádzi Žitavy a pôjde cez Lúčnicu nad Žitavou, Michal nad Žitavou, Kmeťovo, Maňa až do Podhájskej. Budeme sa usilovať na túto trasu nadväzovať vlastné projekty, aby sme na cyklotrasu napojili jestvujúce cyklistické chodníky, ktoré v meste máme a ktoré plánujeme vybudovať,“ povedal primátor Vrábeľ Tibor Tóth.

V budúcom roku by mala vzniknúť projektová dokumentácia a časť, ktorú bude realizovať Nitriansky samosprávny kraj, by sa mala riešiť v nasledujúcich rokoch. „Účasť mesta Vráble bude záležať od toho, ako sa bude vyvíjať etapa financovaná samosprávnym krajom, aby sme mali na čo nadväzovať,“ konštatoval primátor.

My 200, Žilina 2 000

Nitriansky samosprávny kraj plánuje na svojom území vybudovať 11 nových cyklotrás. „Keď sa porovnáme s inými krajmi, sme na tom momentálne asi najhoršie. Máme vyznačených nejakých 200 kilometrov cyklotrás, Žilinský samosprávny kraja ich má okolo 2000 kilometrov,“ pripomenul vedúci oddelenia cestovného ruchu Úradu NSK Karol Jurica.

Pri vytyčovaní možných cyklistických komunikácií spolupracuje kraj s katedrou geografie na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Najväčšou brzdou výstavby nových cyklotrás sú podľa Juricu okrem chýbajúcich financií majetkovo-právne nevyrovnané pozemky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM