Správy

V Nitre sa rozkotúľali Veselé kamene: Robia obrovskú radosť malým i veľkým, FOTO

Šikovné ruky a tvorivá myseľ dokážu obyčajný kameň premeniť na kúsok veľkej radosti. Populárnu aktivitu si zamilovala aj Nitra.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre sa rozkotúľali Veselé kamene: Robia obrovskú radosť malým i veľkým, FOTO
7
Galéria
Zdroj: FB Veselé kamene Nitra/Silvia Gajdošová

Možno ste už aj vy pri prechádzke natrafili na pomaľovaný kamienok. Neobjavil sa tam náhodou. Ide totiž o vo svete dobre známu aktivitu s názvom Veselé kamene.

V Nitre si za posledné týždne našla množstvo fanúšikov a vedieť by ste o nej mali aj vy. Najmä, ak máte deti a radi sa prechádzate.

Len pre radosť

Aj keď sa to podstatné odohráva najmä vonku, svoju základňu má skupina na sociálnej sieti. Tú nitriansku založila Silvia Gajdošová. „Založila som ju pre ľudí z mesta a okolia, aby mali prehľad o kamienkároch a ich dielach, aby boli v tejto náročnej situácii všetci v lepšej nálade a užili si prechádzky spojené s ukladaním, hľadaním a nachádzaním kamienkov,“ prezradila Silvia.

Ako prezradila, hlavným cieľom tejto aktivity je predovšetkým rozdávať radosť. Zapojiť sa môže ktokoľvek, stačí vám kameň a farbičky. Prípadne, ak nechcete, maľovať ani nemusíte, môžete len hľadať.

Ako sa zapojiť?

Pravidlá sú jednoduché. V skratke by sa dalo riadiť heslom: „Nájdi, odfoť, zverejni, znova umiestni a šír radosť“. Ak budete fotku zverejňovať, uveďte k nej poštové smerovacie číslo, ktoré je na kamienku. Uvádzajte ho bez medzery. „Vďaka tomu sa dá putovanie kamienka prostredníctvom lupy ľahko dohľadať,“ vysvetľuje Gajdošová. Napíšte aj, kde ste Veselý kameň našli, napríklad „v parku“.

Ak chcete maľovať, vyberte si jednu stranu kameňa, kde nakreslíte obrázok. Na druhú stranu napíšte názov skupiny, PSČ a dátum uloženia.

Spravte radosť ďalším

„Nie je potrebné zapojiť sa do aktivity maľovaním, je možné kamienky iba hľadať, fotiť/zverejňovať a premiestňovať. Hlavnou myšlienkou je šírenie dobrej nálady pri prechádzkach mestom a rozdávanie radosti,“ odkazuje Silvia Gajdošová. Dôležité je aj to, aby ste kameň ďalej premiestnili. Tak spravíte radosť ďalším a deti to naučí podeliť sa.

Veľkú popularitu majú Veselé kamene napríklad v Anglicku, kde majú takéto skupiny cez 30-tisíc členov. V Holandsku má jedna takáto skupina na sociálnej sieti takmer 50-tisíc fanúšikov.

Niektoré maľované kamene sa stávajú umeleckými dielami. Najnovšie sa môžete tešiť aj na veľkonočné motívy!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

V OBRAZOCH: Veselé kamene v Nitre
7
Galéria
Zdroj: FB Veselé kamene Nitra/Silvia Gajdošová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM