Správy

V Nitre postavia NOVÝ urgentný príjem: Výstavba by mala trvať 15 mesiacov

Budúce stavenisko, na ktorom vyrastie nový urgentný príjem, odovzdali zhotoviteľovi. Postavený by mal byť za rok a tri mesiace.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre postavia NOVÝ urgentný príjem: Výstavba by mala trvať 15 mesiacov
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Fakultná nemocnica (FN) v Nitre finišuje s prípravou výstavby nového urgentného príjmu. Pôjde o prístavbu k existujúcemu chirurgickému pavilónu. Podľa slov riaditeľa FN Michala Fajina už bolo budúce stavenisko odovzdané zhotoviteľovi.

Nemocnica momentálne čaká na potvrdenie finančného krytia výstavby. „Hneď, ako nabehnú peniaze na účet, sa začne stavať. Dohodli sme sa so zhotoviteľom, že sa dodanie stavby skráti z 24 mesiacov na 15. To znamená, že o 15 mesiacov po začatí stavby by mal urgent stáť,“ uviedol Fajin.

Prečítajte si tiež

Nová klinika

Podľa jeho slov pôjde o moderný urgentný príjem s vysokým štandardom, s operačnými sálami na prvom poschodí. Tie budú previazané priamo na príchod pacienta alebo na vopred naplánované operácie. S výstavbou urgentu súvisia aj ďalšie zmeny v nitrianskej nemocnici.

„Na mieste dnešných operačných sála by mala vzniknúť nová očná klinika, ktorá je už dnes na veľmi kvalitnej úrovni. Kapacitne sa však potrebuje rozšíriť o jednu operačnú sálu. Dnes ich máme dve, potom budú tri, takže sa staneme plnohodnotným strediskom, ktoré bude poskytovať očnú chirurgiu pre všetkých pacientov Nitrianskeho kraja,“ povedal Fajin.

Nová rádiológia

Súčasťou pripravovaných zmien v nitrianskej FN má byť aj nové kompletné rádiologické oddelenie, ktoré sa vybuduje na mieste bývalej súkromnej rádiológie. „Teraz bude priamo vo vlastníctve nitrianskej nemocnice,“ zdôraznil Fajin.

Ako doplnil, výstavba urgentného príjmu si vyžiada sumu približne 12 miliónov eur, ďalšie viac ak dva milióny eur budú stáť súvisiace investície.

„Mesto Nitra si dalo svoje požiadavky na zeleň či výstavbu parkovacích miest. Čiže skončíme niekde na úrovni 15 miliónov eur, za ktoré sa vybuduje kvalitný urgentný príjem aj s vybavením a s príslušenstvom pre pacientov, ktorí budú mať kde zaparkovať,“ dodal Fajin.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM