Rôzne

Úspech nitrianskeho študenta: Mladý vinohradník Marek najlepším na Slovensku

Vinohradníci sa nemusia báť o svojich nástupcov. Dôkazom je študent SPU v Nitre, ktorý sa zaradil medzi najlepších juniorov doma i v susedných Čechách.

Ilustračný obrázok k článku Úspech nitrianskeho študenta: Mladý vinohradník Marek najlepším na Slovensku
2
Galéria
Zdroj: Andrej Tárnik

Vinohradníci zo Slovenska ale aj Čiech sa zišli na už 18. ročníku súťaže v reze viniča hroznorodého. Súťaž sa konala vo vinohradoch vinárstva v Bábe. Účastníkmi tejto súťaže sú pravidelne aj študenti z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU, ktorá vzdeláva mladých vinohradníkov a vinárov.

Na súťaži o Zlaté nožnice sa súťažilo v dvoch kategóriách, juniorskej (do 21 r.) a v kategórii profesionál. Súťažiaci mali za úlohu orezať 25 krov vinohradu odrody Cabernet Franc, založeného v roku 2010.

Najlepší slovenský junior

Porota zložená zo siedmich odborníkov určila kvalitu rezu rýnsko-hessenského vedenia viniča. Spomedzi juniorských účastníkov zo Slovenska sa najlepšie umiestnil, práve študent FZKI SPU v Nitre, Marek Mertuš. Skončil na celkovom druhom mieste, kedy ho prekonala len Bohdana Stejskalová z Čiech.

„Súťaž bola podľa mňa náročná, keďže som sa teraz zúčastnil už 4. krát, ale až teraz po preškolení starším spolužiakom Jakubom Mankoveckým sa mi podarilo umiestniť na 2. mieste,“ povedal Marek Mertuš.

K prírode má blízko

Mareka podľa jeho vlastných slov priviedol k záhradníctvu blízky vzťah k prírode, hlavne k ovocinárstvu, s ktorým sa stretáva už od malička, keďže pochádza z ovocinárskej rodiny, ktorá pestuje 200 hektárov ovocných kultúr. Marek si pochvaľuje aj štúdium na FZKI a záhradníctvu by sa chcel venovať aj v zamestnaní.

Úspech nitrianskeho študenta: Mladý vinohradník Marek najlepším na Slovensku
2
Galéria
Zdroj: Andrej Tárnik
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM