Lucia Lauková Správy

TIP na bezplatnú prehliadku: Vydajte sa PRAVEKOU cestou na Zoborské hradisko

Prvý marcový víkend sa turisti a nadšenci histórie vydajú na Zoborské hradisko. Tešiť sa môžete na prechádzku po pravekej lesnej ceste.

Ilustračný obrázok k článku TIP na bezplatnú prehliadku: Vydajte sa PRAVEKOU cestou na Zoborské hradisko
Zdroj: Facebook.com/Slavobor Nitriansky

V sobotu 2. marca sa bude konať bezplatná prehliadka Praveká cesta na hradisko. Na svoje si prídu všetci turisti, ktorých zaujíma aj história nitrianskeho hradiska. O tej účastníkom porozpráva sprievodca Matej Šiška známy ako Slavobor Nitriansky.

Prehliadka sa začne o 14.00 hodine pri altánku v blízkosti Špecializovanej nemocnice sv. Svorada na Zobore.

Prečítajte si tiež

Praveká cesta

Účastníci budú putovať na Zoborské hradisko pravekou cestnou komunikáciou. "Vznik pamiatky súvisí s dobou budovania hradiska pred tritisíc rokmi. Línia udivuje dokonalým využitím daností terénu. Racionálne prekonáva strmé sklony a premyslene ich využíva na účely obrany,“ priblížil organizátor.

Obranný val

Vrch Zobor dosahuje nadmorskú výšku 587 metrov nad morom a nachádza sa na ňom viacero archeologických nálezísk. Najstaršou a najrozsiahlejšou pamiatkou je národná kultúrna pamiatka Hradisko Zobor.

Ohraničuje ho takmer dva kilometre dlhý obranný val, miestami vysoký až sedem metrov. Vznik hradiska sa datuje do neskorej doby bronzovej, do 10. až 8. storočia pred naším letopočtom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM