Lucia Lauková Správy

Skvelá novinka v Nitre: Žiakom v škole pripravujú chutné DESIATE

V nitrianskej základnej škole spustili tento rok zaujímavú novinku. V školskej jedálni pripravujú žiakom desiatu.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá novinka v Nitre: Žiakom v škole pripravujú chutné DESIATE
Zdroj: ZŠ sv. Marka v Nitre

Od februára zaviedli na nitrianskej základnej škole sv. Marka vlastné školské desiate. Nápad získal podporu medzi rodičmi žiakov a nadšenie neskrývajú ani samotní žiaci.

Desiate pripravujú školákom kuchárky. Prihlásiť sa môžu žiaci všetkých ročníkov. „Aby sme predišli "kolízii“ medzi deťmi, tak sme zakúpili nové farebné taniere a misky: žiaci 1. stupňa si nájdu svoju desiatu na žltom tanieriku, žiaci 2. stupňa zase na modrom tanieriku," priblížil riaditeľ školy Ladislav Prešinský.

Prečítajte si tiež

Žiaci desiatujú v školskej jedálni po druhej vyučovacej hodine. Desiata na deň stojí 70 centov pre žiakov prvého stupňa a 75 centov pre žiakov druhého stupňa. Viac nám o novinke porozprával riaditeľ školy Ladislav Prešinský.

Prezraďte, kto s nápadom prišiel?

Túto myšlienku, ktorej cieľom je vytvárať a podporovať u detí zdravé stravovacie návyky, zabezpečiť pravidelnosť v stravovaní a ponúknuť naozaj širokú paletu zdravých jedál, som dlhšiu dobu nosil v hlave ja, avšak jej realizáciu sme si vo vedení školy prediskutovali spoločne. Keďže sme v tom videli prínos pre našich žiakov, prostredníctvom ankety sme oslovili všetkých rodičov, aby vyjadrili svoj záujem alebo nezáujem o desiate. Výsledky ankety nás povzbudili k tomu, aby sme tento nápad pretavili do praxe a desiate začali vyrábať.

Pre koľkých žiakov pripravujete desiate?

S výrobou desiat sme začali 1. februára. Na začiatku sme mali prihlásených 45 žiakov, no postupne sa k nim pridávali ďalší a k dnešnému dňu (14. februára, pozn. redakcie) je to 66 detí. Sú to žiaci naprieč všetkými ročníkmi od 1. až po 9. triedu. Z 1. stupňa chodí na desiate 36% žiakov, z 2. stupňa 26%. Najväčšie zastúpenie majú prváci, no druhý najväčší záujem je u deviatakov. Z uvedeného je teda zrejmé, že táto služba nie je len pre mladších žiakov.

Aké sú ohlasy žiakov a rodičov?

Odpoveďou je rastúci záujem zo strany rodičov o túto službu. Zatiaľ sa k nám dostávajú len pozitívne a povzbudivé ohlasy. A čo sa týka žiakov, tí si pochvaľujú. Stačí sa pozrieť, koľko jedla z desiaty sa vyhadzuje. Skutočne, je to minimum, skôr by som povedal, že takmer nič.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Skvelá novinka v Nitre: Žiakom v škole pripravujú chutné DESIATE
6
Galéria
Zdroj: ZŠ sv. Marka v Nitre
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM