Správy

Rodičia nás zahlcujú správami, hovorí pediater z Nitry: Chorých je rekordne veľa detí

Nitriansky pediater Adam Turoň hovorí o podobnom náraste prípadov, ako počas najväčšej vlny omikronu u detí. Pribúdajú mu aj malí pacienti z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia nás zahlcujú správami, hovorí pediater z Nitry: Chorých je rekordne veľa detí
Zdroj: Adam Turoň

Pediater Adam Turoň po štúdiu na Lekárskej fakulte UK v Bratislave a atestácii, ktorú získal v roku 2019, začal pred dva a pol rokmi pracovať vo svojej ambulancii pre deti a dorast v Nitre.

Predtým, ako si otvoril vlastnú ordináciu, pracoval na viacerých novorodeneckých a detských klinikách po Slovensku. Pravidelne navštevuje odborné semináre a konferencie. „Posledné 2 roky som úspešne absolvoval online kurzy ohľadom pediatrickej výživy na prestížnych univerzitách v Bostone (USA) a Mníchove (Nemecko),“ prezradil.

V rozhovore nám priblížil, ako sa podľa neho zmenila situácia od vypuknutia pandémie, ale aj o tom, aké najčastejšie príznaky majú deti s ochorením Covid-19.

S pandémiou žijeme už dva roky. Aká je situácia vo vašej ambulancii teraz?

Situácia v ambulancii je od vypuknutia covidu, teda už 2 roky rovnaká. Vtedy vznikla nová koncepcia práce v ambulancii a tej sa striktne držíme. Ráno do „čistej“ ambulancie vchádzajú zdravé deti, ktorým robíme preventívne prehliadky a poradne pre najmenšie deti. Po nich nastupujú deti s ťažkosťami a chorobami. Takéto deti prichádzajú otestované Ag testami a následne ich vyšetrujeme. Robíme aj tzv. telemedicínu, čo znamená, že nám rodičia detí telefonujú, emailujú, v našom prípade aj píšu cez Facebook a podľa zdravotného stavu, ktorý nám rodičia opíšu, robíme triáž, ktoré dieťa má byť vyšetrené v ambulancii a ktoré môže ostať zatiaľ v domácej liečbe bez vyšetrenia lekára

Veľa rodičov sa asi potrebuje na diaľku s lekárom poradiť. S čím najčastejšie volajú alebo píšu?

Mnohí rodičia si neuvedomujú, že keď mi napíšu za zdravotný stav dieťaťa, tak preberám zodpovednosť a potreboval by som si anamnesticky overiť ďalších x vecí. Tým, že sa neustále menia protiepidemio­logické opatrenia, tak sú rodičia zmätení. Chcú si len overiť, čo majú v prípade covid pozitívneho dieťaťa robiť, ako majú ďalej postupovať. To je polovica zo všetkých komunikácií s rodičmi. Rodičia sa už naučili takto fungovať a naozaj nás zahlcujú obrovským množstvom emailov, správ cez messenger a telefonátov. Píšu mi v rámci ordinačných hodín, mimo nich, v noci, nad ránom, cez víkendy.

„V pondelok ráno (14.marca, pozn. redakcie) sme zaznamenali za 2 hodiny 25 pozitívnych detí, a to sme naučení, že sa rodičia budia až po 9. hodine, a ten nápor pociťujeme až neskôr.“

Samozrejme, išlo o deň po víkende. Podobný nárast sme mali naposledy pred mesiacom, začiatkom februára, kedy bola najväčšia vlna omikronu u detí.

Prečo podľa vás dochádza k nárastu pozitívnych detí?

Vidím to aj na hlásení, ktoré posielam každý týždeň na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre. V mojej ambulancii sa staráme o 1 324 detí. Za tento týždeň malo u nás akútne respiračné ochorenie 120 detí. Ja si nepamätám takéto vysoké číslo doposiaľ, čo pracujem na ambulancii, aj keď zoberiem do úvahy chrípkové obdobia.

Aké majú deti najčastejšie príznaky a kedy by sa situácia podľa doktora mohla zlepšiť? Článok pokračuje na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM