Kultúra Správy

Rana pre kultúru v Nitre: Pandémiu neprežil známy hudobný podnik

Zrušením mnohých podujatí utrpel známy nitriansky hudobný klub veľkú stratu. Situácia vyvolaná pandémiou prinútila vedenie podniku zatvoriť brány.

Ilustračný obrázok k článku Rana pre kultúru v Nitre: Pandémiu neprežil známy hudobný podnik
Zdroj: Dnes24.sk

Nájomná jednotka 210, ktorá prinášala do mesta pod Zoborom koncerty a vystúpenia rôznych umelcov, po vyše troch rokoch fungovania končí. Oznámili to majitelia podniku na sociálnej sieti.

Hudobný podnik sídlil v priestoroch nitrianskeho obchodného centra. Prinášal koncerty slovenských i českých umelcov. Na pódiu vystúpili napríklad Kryštof, Celeste Buckingham, Peter Cmorík, Desmod, Gladiator, Zuzana Smatanová, Dan Bárta, Jana Kirschner, Aneta Langerová a mnohí ďalší.

„Ukázali sme, že aj v kolose obchodného centra sa dá robiť kultúra a vďaka jeho vedeniu aj ekonomicky prežiť. Každe vedenie má ale nad sebou svoje vedenie. Takže napriek našej snahe o predĺženie zmluvy o prenájme s tým nižším vedením, to vyššie sa rozhodlo. Dosť bolo kultúry,“ uvádzajú majitelia v ozname na sociálnej sieti.

Majitelia klubov sa spojili

Na problémy kultúrneho priemyslu, ktoré vyvolala pandémia, upozorňovali spolu s ďalšími majiteľmi prevádzok už niekoľko mesiacov. Viedlo to k založeniu viacerých asociácií a združení. Jedným z nich je Asociácia Hudobných Klubov Slovenska, ktorej členom sú aj viaceré nitrianske podniky.

„Od marca vďaka opatreniam a zákazom vlády nebolo možné robiť kultúru. Popadali všetky podujatia a my sme prišli o príjem a nie sme schopní platiť nájom. Šesť mesiacov bez akéhokoľvek príjmu a podľa vlády nespadáme do žiadnej skupiny, ktorá by mala nárok na pomoc a aj keď sme vytvárali rezervu, už je dávno preč,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie vedenie hudobného klubu.

„Chceli sme iba robiť to, čo vieme. Robiť kultúru pre ľudí a pre nás samých. Ale vláde je to jedno, sme pre nich komedianti, najrizikovejšia skupina národa,“ dodáva vedenie Nájomnej jednotky 210.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM