Správy

Prvomájové oslavy v minulosti: Ulice Nitry zaplnili DESAŤTISÍCE ľudí, FOTO

Ako sme oslavovali Sviatok práce v Nitre kedysi? Do minulosti vás prenesú unikátne historické fotografie zachytávajúce prvomájové oslavy v rokoch 1949 a 1950.

Ilustračný obrázok k článku Prvomájové oslavy v minulosti: Ulice Nitry zaplnili DESAŤTISÍCE ľudí, FOTO
9
Galéria
Zdroj: Vtedy TASR/Imrich Gašparík

1. máj sa ako Medzinárodný sviatok pracujúcich oslavuje vo svete už 132 rokov. Prijatý bol v roku 1889 parížskym kongresom ako pamiatka na všeobecný štrajk a masové demonštrácie chicagských robotníkov, ktorí požadovali skrátenie pracovného času zo 14 až 16 hodín denne na osem.

O rok neskôr sa konali prvé oslavy aj u nás. Štátnym sviatkom sa 1. máj stal až po vzniku Československej republiky v roku 1919.

Transparenty a mávatka

Prvomájové oslavy sa spočiatku niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich. V rokoch 1933 – 1938 vyjadrovali protest proti fašizmu a vojne.

Sprievodov sa zúčastňovala masa ľudí. Počas socializmu povinne. Zmena prišla až v roku 1989, kedy komunistický režim v Československu skončil.

Povinnou výbavou každého účastníka boli červené „mávatka“ alebo transparenty a súčasťou sprievodov boli alegorické vozy.

Oslavy po výbuchu v Černobyle

V roku 1950 trval prvomájový sprievod v Nitre celé dve hodiny. V roku 1971 sa ho v meste pod Zoborom zúčastnilo takmer 50 000 obyvateľov – robotníkov, technikov, inžinierov, družstevných roľníkov, stredoškolákov, vysokoškolákov a príslušníkov armády. Neodradil ich ani dážď.

Nezabudnuteľný je pre mnohých aj 1. máj v roku 1986. V uliciach sa oslavovalo len pár dní po výbuchu v Černobyle, o ktorom však veľká časť obyvateľstva netušila.

Havária sa stala 26. apríla 1986 a komunistický režim vo vtedajšom Sovietskom zväze o nej spočiatku neinformoval domáce obyvateľstvo ani svetovú verejnosť.

„Samozrejme, že sa napríklad oslavy 1. mája 1986 nemuseli konať. Nemuseli ísť ľudia do ulíc, keby im to niekto bol povedal. Ale nie preto, že by sa im niečo stalo, ale skôr z psychologického hľadiska. Boli by spokojnejší, že pre ich ochranu niekto niečo spravil,“ povedala to pre TASR Terézia Melicherová, odborníčka na meranie rádioaktivity z odboru Meteorologické siete v Slovenskom hydrometeorolo­gickom ústave (SHMÚ).

Podľa jej slov však nie je dôvod, aby mali ľudia po rokoch obavy z toho, že by sa účasť v prvomájovom sprievode odrazila na ich zdraví.

V galérii nájdete fotografie osláv sviatku práce v Nitre z roku 1949 a 1950!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Oslavy 1. mája v Nitre
9
Galéria
Zdroj: Vtedy TASR/Cích - ZAS
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM