Správy

Prezidentské voľby v Nitre: Hlas odovzdali aj väzni, veľký záujem prejavili aj seniori

V Nitre majú odvolené aj väzni v oboch nitrianskych väzniciach. Veľký záujem voliť majú aj klienti zo zariadenia pre seniorov na Zobore.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentské voľby v Nitre: Hlas odovzdali aj väzni, veľký záujem prejavili aj seniori
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič , Zbor väzenskej a justičnej stráže

V prvom kole prezidentských volieb už hlasovalo aj 140 odsúdených v dvoch ústavoch na výkon trestu odňatia slobody v Nitre. Podľa členov okrskových komisií bol záujem o voľby v oboch nitrianskych väzniciach pomerne veľký.

Ako uviedla podpredsedníčka okrskovej volebnej komisie Zuzana Košťálová, v ženskej väznici na Vašinovej ulici sa volieb zúčastnilo 83 odsúdených.

„Záujem malo 88 ľudí, ale piati nemali hlasovací preukaz, takže sa na voľbách nemohli zúčastniť. Všetko prebiehalo pokojne a plynule,“ skonštatovala Košťálová.

Prečítajte si tiež

Záujem o voľby bol aj vo väzení na Cintorínskej ulici. „Oficiálne sa zúčastnilo 57 žien aj mužov. Záujem prejavili aj ďalší, ale tým, že nemali hlasovací preukaz, tak nemali možnosť hlasovať,“ povedala pre TASR členka okrskovej volebnej komisie Mária Krištofičínová.

Veľký záujem majú aj seniori

Záujem voliť v prvom kole prezidentských volieb majú aj obyvatelia zariadenia pre seniorov na Jánskeho ulici na Zobore v Nitre. Členovia okrskovej volebnej komisie za nimi prišli s prenosnou urnou do improvizovanej volebnej miestnosti.

Podľa členov komisie tu býva záujem o voľby veľký. Voliť však môžu iba tí, ktorí majú v zariadení trvalý pobyt alebo si včas vybavili voličský preukaz. Z takmer 160 klientov zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby prejavila záujem prísť k volebnej urne takmer polovica z nich.

„Malo by ich byť do 70 a priebežne chodia voliť. Všetko prebieha bez problémov, seniori sú disciplinovaní a veľmi milí,“ uviedla pre TASR členka okrskovej volebnej komisie Dana Čéryová.

Aj v nemocnici

Celkovo 39 pacientov a zamestnancov Fakultnej nemocnice Nitra uplatnilo svoje volebné právo a zúčastnili sa volieb prezidenta republiky. Volebná komisia v sprievode námestníka pre ošetrovateľstvo Petra Zita postupne navštívila oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie, urológie, neurológie, kardiológie, infekčné oddelenie i neurochirurgiu, aby umožnila všetkým záujemcom odovzdať svoj hlas, informovala nemocnica.

Medzi voličmi bol aj hospitalizovaný pacient, starosta obce Horná Kráľová. „Napriek svojej hospitalizácii si nenechal ujsť túto dôležitú udalosť a išiel svojim občanom príkladom,“ uviedla nemocnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Prvé kolo prezidentských volieb v Nitre
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM