Lucia Lauková Kultúra

Pod Zoborom sa zídu milovníci nespútanej prírody: Je tu festival Vysoké hory Nitra

Festival Vysoké hory Nitra sa blíži. Tešiť sa môžete na vzácnych hostí, či výstup na Zobor.

Ilustračný obrázok k článku Pod Zoborom sa zídu milovníci nespútanej prírody: Je tu festival Vysoké hory Nitra
Zdroj: TASR

V poradí 12. ročník venovaný horám a cestovaniu sa bude konať v sobotu 4. novembra od 9.00 h na Mestskom úrade v Nitre. Návštevníkov čaká pútavá prehliadka filmov a prezentácií od viacerých hostí, známych osobností, cestovateľov, dobrodruhov, filmárov a horolezcov.

Atmosféra hôr

Program nám opäť prinesie do Nitry atmosféru hôr. Zložený bude zo 4 blokov. Na festival prijal pozvanie aj Peter Hámor, ktorý je v súčasnosti zatiaľ jediným Slovákom, ktorý má na svojom konte okrem Koruny Himalájí (výstupy na všetkých štrnásť osemtisícoviek) aj Korunu Zeme (výstupy na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov). Informujú o tom organizátori na webe festivalu.

Vzácni hostia

Ďalším významným hosťom bude český horolezec Marek Holeček, ktorý prinesie Genézu nového prvovýstupu na osemtisícovku Gasherbrum I. K ťahákom budú patriť aj Ivan Kluvánek a Ivan Lehotský, členovia legendárnej expedície Vysoké Tatry 1955, ktorí ako prví zrealizovali kolektívny zimný prechod hrebeňom našich veľhôr.

Filmové zážitky

Z dielne Pavla Barabáša sa môžete tešiť na film Vábenie výšok. Divákov zavedie Erik Baláž k jednej z posledných divokých riek strednej Európy, rieke Belá. Druhú festivalovú predpremiéru bude mať film Viliama Bendíka Kroky na hrane o šiestich ultrabežcoch, ktorí sa rozhodli oživiť autentický príbeh Vrbu a Wetzlera z druhej svetovej vojny.

Domáci zástupcovia

Na festivale nebudú chýbať aj domáci účinkujúci. Martin Kretter z Nitry odprezentuje ako sa dá cestovať na vlastnú päsť po Kube a takto priamo spoznávať život miestnych obyvateľov. „Vášnivý cykloturista Ján Gažo z Vrábeľ predstaví Tour to home 2017, teda cestu z Paríža do Vrábeľ na bicykli za 15 dní. Program festivalu bude bohatý, okrem spomínaného diváci splavia divoké rieky Ekvádoru, zalietajú si na paraglide na Sibíri, absolvujú najdlhšie lezenie v Alpách, zlyžujú tri vrcholy na Kaukaze a uvidia pekné časozberné video z Česka,“ uvádza mesto Nitra na svojom webe.

Výstup na Zobor

Aj tento rok pripravili organizátori aj sprievodné akcie. Všade prítomné budú fotografie s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry. V sobotu príde na rad tombola. Piatok bude určený žiakom nitrianskych škôl zameraný na upevnenie environmentálneho povedomia detí a ich vzťahu k pohybovým aktivitám v prírode. „Už piatykrát sa uskutoční poznávací výlet na Zobor. Aktuálne s výkladom prírodovedca, inštruktora vysokohorskej turistiky a značkára RNDr. Jána Jahna, PhD. Výlet sa bude konať v prípade priaznivého počasia v nedeľu 5. novembra so začiatkom o 9:15 hod. pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada pod Zoborom,“ informuje mesto Nitra na svojej stránke.

Foto: ilustračné

Zdroj: vysokehorynitra.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM