Zlatica Gregorová Samospráva

V Močenku rozbehli veľké projekty: Pripravujú opatrenia na zlepšenie klímy

Obce a mestá Slovenska sa stále viac zameriavajú na ekologické riešenia. V hre je tak často znižovanie energetickej náročnosti budov i projekty na klimatické zmeny.

Ilustračný obrázok k článku V Močenku rozbehli veľké projekty: Pripravujú opatrenia na zlepšenie klímy
6
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

S ohľadom na zhoršujúce sa klimatické podmienky sa v jednej z našich dedín už dávnejšie pustili do boja na ochranu prírody. Na streche obecného trhoviska v Močenku vyrástla zelená strecha. Práve prebiehajúca rekonštrukcia obecného úradu taktiež počíta so znížením energetickej náročnosti a ďalšou budovou so zelenou strechou.

V dedine vymysleli, že budú zachytávať dažďovú vodu do vodozádržného jazierka, ktoré vznikne pri budove kultúrneho domu.

Okrem toho obec plánuje znížiť náročnosť tohto objektu, ktorému plánujú vytvoriť i zelenú strechu.

Úrad i pošta

Z budovy obecného úradu sa pred pár týždňami vysťahovali úradníci a aktuálne sídlia v kláštore na Školskej ulici. Slovenskú poštu, sídliacu vedľa močenského úradu, dočasne premiestnili do Hornej Kráľovej. Rekonštrukcia sa začala 1. februára 2020.

Obec na projekt získala Nenávratný finančný príspevok vo výške 788 420,71 eur. Päťpercentná spoluúčasť obce je vyčíslená na 41 496 eur a celková výška oprávnených nákladov je 829 916,54 eur.

Práce na obecnom úrade prebiehajú podľa stanoveného harmonogramu. Stavebné práce by mali byť zrealizované počas najbližšieho polroka,“ povedal nám starosta Močenku Roman Urbánik.

Odovzdávanie budovy i sťahovanie bude, podľa starostu, tiež trvať určitý čas. Takže počítajú s tým, že úrad bude verejnosti prístupný približne koncom leta 2020.

Okrem toho žiakom modernizujú jazykové učebne. Obec už dávnejšie požiadala o finančnú dotáciu, ktorá by je pomohla rekonštrukčné práce zrealizovať. Z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR obci cinklo na účet 42 704,40 eur. Ako býva bežným zvykom, aj do tohto projektu musela močenská samospráva prispieť zo svojho rozpočtu a to sumou 2 247,60 eur.

Zlepšia kompetencie

Žiakom aj učiteľom pribudnú nové priestory, v ktorých budú lúskať cudzie jazyky. Zlepšiť kľúčové kompetencie žiakov v Základnej škole v Močenku chcú okrem vybavenia počítačovou technikou docieliť aj novým nábytkom. Práce na učebniach dokončujú, podľa starostu, v týchto dňoch. Na odovzdávanie jazykových miestností sú pripravení počas druhého marcového týždňa.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si pozrite vizualizáciu močenského obecného úradu.

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku.

Močenskí úradníci sa sťahujú: Rekonštrukcia úradu sa začne už onedlho, FOTO
6
Galéria
Zdroj: OcÚ Močenok
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM