Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianska radnica stopla prenájom parkovacích miest: Vyhodnocujú dotazníky

Problematika dopravy je diskutovanou témou. S hustou premávkou a čoraz väčším počtom áut je ťažké nájsť vhodné miesto.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska radnica stopla prenájom parkovacích miest: Vyhodnocujú dotazníky
16
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Obyvatelia disponujú súkromnými aj služobnými autami a vtedy potrebujú viac, ako len jedno parkovacie miesto. Podľa vyjadrení šalianskej radnice, však mesto nemá povinnosť zabezpečovať občanom miesta pre ich autá. Tá prináleží ich majiteľom, ktorí si vopred musia uvedomiť, či budú mať kam ich odstaviť.

V súlade

Začiatkom júna sa v Šali konalo stretnutie vedenia mesta aj dopravného inžiniera Tibora Schlossera, ktorý má pod palcom vypracúvanie nového Dopravného generelu. Ten by mal zohľadniť súčasné potreby majiteľov áut, avšak nie na úkor životného prostredia a nemotorizovaných občanov v meste.

Vyhradené miesta

Všetky požiadavky mohli občania uviesť v dotazníkoch, ktoré radnica v uplynulých týždňoch distribuovala do verejných inštitúcií aj cez internet. To, že v meste už nie je veľa šancí, kde zaparkovať, dokazuje aj fakt, že sú autá odstavené aj na zakázaných úsekoch. Kto donedávna potreboval, mohol požiadať o prenájom parkovacieho miesta šaliansku radnicu. Na plochách tak pribudli tabule s ŠPZ a na tie bol ostatným prísny zákaz vstupu. Zoznam pridelených platených parkovacích miest mohli obyvatelia vidieť aj na webe mesta. Ten však nie vždy súhlasil s realitou. Nateraz službe vyhlásili stop. Opýtali sme sa, ako to v súčasnosti vyzerá.

Neprenajímajú

Rozsiahly dokument musia ešte vyhodnotiť. Pomôžu k nemu aj výsledky z dotazníkov.

„Momentálne sa parkovacie miesta v Šali neprenajímajú z dôvodu, že čakáme ako sa vyhodnotí Dopravno-sociologický prieskum v rámci Územného generelu dopravy. V Šali ešte stále zbierame vyplnené dotazníky. Pár dotazníkov sme už v jednej etape odovzdali a v najbližších dňoch plánujeme odovzdať ďalšie, ktoré sa nám nahromadili,“ priblížila Dajana Hanesová z Mestského úradu Šaľa.

Zmapujú potreby

Podľa slov hovorkyne všetky dotazníky následne vyhodnotia a na základe ich výsledkov potom dokážu zmapovať dopravné potreby a možnosti pre občanov Šale. Tie budú súčasťou nového strategického dokumentu, ktorý zohľadní potreby vodičov jazdiacich v meste aj ním prechádzajúcich.

V galérii si pozrite, ako vyzeralo sčítanie dopravy v Šali.

Foto: ilustračné

FOTO, V Šali sčítali dopravu, cez most prejde denne vyše 20 000 áut!
16
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM