Zlatica Gregorová Samospráva

Močenok kráča s dobou: Ďalšia budova dostane zelenú strechu, pokryjú ju rastliny

Projekty, ktoré pomôžu minimalizovať škody na životnom prostredí, sa dostávajú do popredia. Mestá aj dediny zavádzajú špeciálne opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Močenok kráča s dobou: Ďalšia budova dostane zelenú strechu, pokryjú ju rastliny
9
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Prím má všetko, čo môže prispieť k zníženiu ekologickej náročnosti verejných budov alebo aj zvýšeniu čistoty ovzdušia.

Zelená tržnica

Jednou z prvých lastovičiek v okrese Šaľa bol Močenok. Už v roku 2016 tam vypracovali projekt na výstavbu nového trhoviska. Po výstavbe, ho v roku 2018, skolaudovali. Zaujímavosťou bola hlavne zelená strecha na priľahlom objekte, ktorý slúži trhovníkom aj nakupujúcim. Je pokrytá pestrou zmesou rastlín, ktoré sa vyfarbujú práve v prichádzajúcom jarnom období. Má fotovoltaické články a podľa starostu Romana Urbánika, bude moderná ďalšie desiatky rokov.

Na kulturáku

Po prvotnom úspechu stavby sa v dedine pokúsia o vybudovanie ďalšej zelenej strechy. V súčasnosti sú v plnom prúde rekonštrukčné práce na budove obecného úradu. Hneď vedľa nej stojí Kultúrny dom Močenok so zaujímavou fasádou a atypickou strechou. Práve tá bude miestom sviežej zelene. Projekt má názov Vodozádržné opatrenia v obci Močenok. Samospráva na realizáciu projektu už aj získala financie.

V súčasnosti prebieha proces verejného obstarávania, z ktorého vyberú dodávateľa. Predpokladaná hodnota zákazky je 145 430,75 eur bez DPH.

Vsakovaním

„Vybudovaním zelenej strechy dôjde k zadržaniu dažďovej vody vsakovaním priamo na streche KD recyklovanými geotextíliami za podpory záhradného substrátu a navrhovaných rastlín – rozchodníky (prudký, biely, himalájsky, pochybný, kamčatský, šesťradový),“ priblížila nášmu portálu odborná referentka OcÚ Močenok Klaudia Kleinová.

Jazierko

Podľa referentky „na objekt zelenej strechy nadväzuje objekt dažďového retenčného jazera, kde sa bude v čase dažďa akumulovať dažďová voda zo strechy KD a následne vsakovať. Výber vhodných druhov rastlín pre jazero je kľúčový nielen pre jej estetické stvárnenie, ale hlavne správne fungovanie – ide o rastliny: Puškvorec obyčajný, Záružlie močiarne, Kosatec sibírsky.“

Ako sme sa dozvedeli do Klaudie Kleinovej, predpokladaný termín ukončenia prác je august 2020. Záleží na poveternostných podmienkach. V prípade nepriaznivého počasia sa realizácia projektu zelenej strechy môže posunúť.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si pozrite budovu Kultúrneho domu v Močenku.

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku.

Močenok kráča s dobou: Ďalšia budova dostane zelenú strechu, pokryjú ju rastliny
9
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM