Zlatica Gregorová Kultúra

FOTO, V šalianskom domčeku uvidíte novú výstavu: Svadobné kroje na fotografiách

Dom ľudového bývania opäť ponúka niečo zaujímavé. Na svoje si prídu aj milovníci ľudových odevov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, V šalianskom domčeku uvidíte novú výstavu: Svadobné kroje na fotografiách
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Návštevníci historického objektu uvidia svadobné páry – ženícha a nevestu v tradičnom svadobnom odeve z niekoľkých častí Maďarska.

Svadobné kroje na fotkách

Ponitrianske múzeum v Nitre a Mestské kultúrne stredisko v Šali pripravili prehliadku slávnostných odevov na fotografiách, ktoré zaujmú malých aj veľkých návštevníkov. Až do konca novembra 2018 si v historickom domčeku budete môcť pozrieť výstavu „Svadobné kroje Slovákov v Maďarsku“. Sú na nich mladé páry zo 43 národnostných ob­cí.

Putovná výstava

Návštevníci Domu ľudového bývania si pozrú a možno aj pripomenú slávnostné chvíle, ktoré možno zažili kedysi dávno, keď sa ešte vo veľkom ľudia obliekali do sviatočných krojov, typických pre dedinu, mesto, región i kraj aj štát. Ako nášmu portálu prezradila lektorka Domu ľudového bývania Veronika Röseövá, „je to putovná výstava, ktorá vznikla vďaka Zväzu Slovákov v Maďarsku a spoluprácou so Slovenským inštitútom v Budapešti. Kroje na fotkách pochádzajú z dediniek, ktoré sú rozosiate po celom území krajiny.“

Ako nám priblížila Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianskeho múzea „v tradičnom svadobnom odeve Slovákov žijúcich v Maďarsku prevažuje biela a čierna farba, no objavuje sa i červená, zelená, modrá a ružová farba. Sviatočný a zároveň i obradový odev mladuchy a ženícha doplnený o súčasti určené len na túto príležitosť, ako parta, veniec, odiedzka, pierko, pero ich zároveň odlišoval od účastníkov svadby."

Vyšívané šaty

V priestoroch domčeka uvidíte niektoré kroje, ktoré sú vernou kópiou vyšívaných šiat a niektoré majú dokonca aj súčasti z pôvodných krojov. V zbierke sú sviatočné kroje z družobného mesta Šale – Oroszlány, aj z Šámšonu, Telekgerendášu, Slovenského Komlóšu, Čívu a ďalších.

Výstavu Svadobné kroje Slovákov v Maďarsku na fotografiách si môžete pozrieť do 30. novembra 2018 v čase od 12.30 – 15.30 hod. v priestoroch Domu ľudového bývania v Šali.

FOTO, V šalianskom domčeku uvidíte novú výstavu: Svadobné kroje na fotografiách
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM