Anton Hrachovský Samospráva

Radnica musí spracovať krízový rozpočet: Dotácie majú zatiaľ stopku

Firmy ale i samosprávy osekávajú svoje rozpočty. V Nových Zámkoch sa to dotkne aj viacerých inštitúcií, ktoré poberajú dotácie z mestského rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku Radnica musí spracovať krízový rozpočet: Dotácie majú zatiaľ stopku
Foto: Anton Hrachovský

Novozámocká radnica vyčlenila na rok 2020 na účelové dotácie sumu 612-tisíc eur, ktoré mali putovať na účty rôznych organizácií. Keďže už od marca je organizácia spoločenských podujatí pozastavená, aj náklady jednotlivých organizácií sú výrazne nižšie.

Dotácie musia počkať

Z tohto dôvodu adresoval primátor Otokar Klein zástupcom organizácií list, v ktorom ich oboznámil s pozastavením dotácií. Informáciu posunul aj novozámockým poslancom a predsedom mestských komisií.

„Z dôvodu mimoriadnej situácie v dôsledku šírenia prenosného ochorenia COVID-19 a dopadov opatrení, ktoré boli prijaté a majú dopad na rozpočet mesta, ale aj na činnosť, ktorú zabezpečujú vaše organizácie, sme boli nútení pozastaviť ďalší postup pri poskytovaní dotácií,“ uviedol v liste primátor.

Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť pre mesto Nové Zámky bude mať mesto výpadok príjmov z podielových daní až do 4 miliónov eur.

Radnica musí spracovať krízový rozpočet a prehodnotiť všetky položky v už schválenom rozpočte na rok 2020.

Musia vypracovať krízový plán

„Po vyselektovaní a stanovení nevyhnutných výdavkov na chod mesta je možné zabezpečovať aj činnosti, ktoré nespadajú do kategórie najnutnejších, a to z rezervných prostriedkov, resp. návratných zdrojov financovania,“ dodal primátor s tým, že celkový dlh mesta nemožno navýšiť.

Krízový plán, resp. sumár výdavkov, ktoré plánovali hradiť z dotácií tak musia vypracovať aj predstavitelia organizácií, ktoré ich poberajú. Radnica materiály spracuje a predloží na najbližšie mestské zastupiteľstvo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM