Rastislav Búgel Správy

Objav v nitrianskej katedrále: V schránke našli odkaz z minulosti, experti sa ho snažia prečítať

Odborníci sa snažia prečítať odkaz z minulosti, ktorý sa nachádzal v schránke s relikviami, nájdenej v oltári v Katedrále svätého Emeráma v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Objav v nitrianskej katedrále: V schránke našli odkaz z minulosti, experti sa ho snažia prečítať
Foto: Rastislav Búgel

Kovovú schránku objavili reštaurátori, keď rozoberali dolnú časť ranobarokového oltára Snímanie z kríža. Nachádzali sa v nej dve kostičky – relikvie svätých a zložená pergamenová listina. Schránka bola previazaná tkaninou, na ktorej sa vynímala biskupská pečať. „Odkaz z minulosti je od biskupa Fuchsa, ktorý ho tam uložil koncom 18. storočia. Časom došlo k takej deštrukcii, že pergamen sa nedá znova rozvinúť, láme sa. Teraz je v rukách odborníka na reštaurovanie papiera, ktorý sa pokúša o nemožné,“ povedal vedúci reštaurátorských prác v katedrále na Nitrianskom hrade Vladimír Plekanec. Keďže oltár je zasvätený svätému Svoradovi a Benediktovi, odborníci tušia, komu kostičky patria. Do oltára sa totiž vždy vkladali relikvie toho svätého, ktorému bol zasvätený.

Dvaja svätci

František Xaver Fuchs bol Nitrianskym biskupom koncom 18. storočia. Do dejín sa zapísal ako spoluzakladateľ a mecén Slovenského učeného tovarišstva, zaslúžil sa o výstavbu viacerých kostolov. Svorad aj Benedikt boli kanonizovaní zásluhou uhorského kráľa Ladislava I. v roku 1083 ako prví uhorskí svätci. Svorad prišiel pravdepodobne z Poľska do benediktínskeho kláštora na Zobore v Nitre, kde ho prijal opát Filip a prijal rehoľné meno Andrej. Neskôr sa stal pustovníkom východného obradu na Zobore a na Skalke pri Trenčíne. Na Zobore sa dnes nachádza Svoradova jaskyňa, v ktorej sa pravdepodobne pustovník zdržiaval. Zomrel okolo roku 1030. Svätý Benedikt bol mníchom Zoborského kláštora a nasledovníkom Svorada, zomrel v roku 1043. Obaja svätci sú hlavnými patrónmi Nitrianskej diecézy.

Tajomstvo oltára: Na hrade našli tajomnú skrinku!
3
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM