Novozámčanka Miška (25) prezradila recept na chutnú špecialitu: Urobte si zdravú polievku z tekvice
Určite ste už tekvicovú polievku ochutnali. V našom regióne je známa, keďže o pestovateľov tekvice tu nie je núdza. Vedeli ste, ako si ju môžete pripraviť doma? Máme pre vás tip na víkendové varenie :)
K jeseni neodmysliteľne patria tekvice, ktorých je v tomto období všade dostatok. V našom regióne sa zachovalo niekoľko tradičných jedál, ktoré sa pripravujú z tejto zdravej zeleniny. Tentokrát nám mladá Novozámčanka priblížila to svoje obľúbené.
Novozámčanka počas jesene a zimy obľubuje pochúťky z tekvice. „Robila som už množstvo receptov na hokkaido, ale tento som si prispôsobila pre seba a chutí mi najviac,“ hovorí Miška na margo skutočne rôznorodých receptov na túto polievku. „Tekvica je super na chudnutie a zdravé stravovanie. Na jeseň, ale aj v zime sa u nás zvykli pripravovať jedlá z bielej, žltej, alebo z hokkaido tekvice,“ povedala.
Potrebné prísady:
- 2 menšie, alebo 1 veľká tekvica hokkaido
- 2 – 4 mrkvy
- Mleté čierne korenie
- Kari korenie
- Soľ
- 250 ml smotana na varenie
- Petržlenová vňať
- Tekvicový olej
- Krutóny do polievky
Postup prípravy:
Príprava trvá krátko. „Hokkaido tekvicu si umyjem a ošúpem. Potom ich rozpolím, dužinu vydlabem a nakrájame si ju na malé kocky,“ ako dodala, keď je tekvica priveľká, často zvyšky necháva zamraziť aj na ďalšiu polievku.
„Následne si umyjem mrkvu, očistím ju a nakrájame na krúžky. Do hrnca dám variť vodu a keď už vrie, vhodím do nej najprv mrkvu. Trošku ju povarím a keď zmäkne pridám do vody aj nakrájanú tekvicu. Všetko nechám spolu variť, až kým zelenina nezmäkne,“ vysvetľuje ostrieľaná kuchárka Miška.
Ako ďalej dodáva, táto kombinácia zeleniny vytvorí chutný a zdravý vývar. „Do vývaru pridám mleté čierne korenie, kari korenie, petržlenovú vňať a dochutím soľou,“ doplnila. „Ak je už zelenina mäkká, polievku si rozmixujem ponorným mixérom a pridám smotanu na varenie. Počkáme kým polievočka nezovrie a potom ju odstavím,“ hovorí.
Polievka sa môže podľa jej slov, podávať teplá ale aj studená.„Osobne si navrch dávam tekvicový olej a chrumkavé krútóny,“ odporúča na záver. Dobrú chuť!
Máte chuť po dobrom obede aj na niečo sladké? Spravte si Novozámocké rezy. Recept na túto regionálnu špecialitu nám prezradila naposledy Novozámčanka Marta.