Viktória Botošová Rôzne Recept na dnes

Novozámčanka Miška (25) prezradila recept na chutnú špecialitu: Urobte si zdravú polievku z tekvice

Určite ste už tekvicovú polievku ochutnali. V našom regióne je známa, keďže o pestovateľov tekvice tu nie je núdza. Vedeli ste, ako si ju môžete pripraviť doma? Máme pre vás tip na víkendové varenie :)

Ilustračný obrázok k článku Novozámčanka Miška (25) prezradila recept na chutnú špecialitu: Urobte si zdravú polievku z tekvice
Foto: Viktória Botošová

K jeseni neodmysliteľne patria tekvice, ktorých je v tomto období všade dostatok. V našom regióne sa zachovalo niekoľko tradičných jedál, ktoré sa pripravujú z tejto zdravej zeleniny. Tentokrát nám mladá Novozámčanka priblížila to svoje obľúbené.

Novozámčanka počas jesene a zimy obľubuje pochúťky z tekvice. „Robila som už množstvo receptov na hokkaido, ale tento som si prispôsobila pre seba a chutí mi najviac,“ hovorí Miška na margo skutočne rôznorodých receptov na túto polievku. „Tekvica je super na chudnutie a zdravé stravovanie. Na jeseň, ale aj v zime sa u nás zvykli pripravovať jedlá z bielej, žltej, alebo z hokkaido tekvice,“ povedala.

Potrebné prísady:

  • 2 menšie, alebo 1 veľká tekvica hokkaido
  • 2 – 4 mrkvy
  • Mleté čierne korenie
  • Kari korenie
  • Soľ
  • 250 ml smotana na varenie
  • Petržlenová vňať
  • Tekvicový olej
  • Krutóny do polievky

Postup prípravy:

Príprava trvá krátko. „Hokkaido tekvicu si umyjem a ošúpem. Potom ich rozpolím, dužinu vydlabem a nakrájame si ju na malé kocky,“ ako dodala, keď je tekvica priveľká, často zvyšky necháva zamraziť aj na ďalšiu polievku.

„Následne si umyjem mrkvu, očistím ju a nakrájame na krúžky. Do hrnca dám variť vodu a keď už vrie, vhodím do nej najprv mrkvu. Trošku ju povarím a keď zmäkne pridám do vody aj nakrájanú tekvicu. Všetko nechám spolu variť, až kým zelenina nezmäkne,“ vysvetľuje ostrieľaná kuchárka Miška.

Ako ďalej dodáva, táto kombinácia zeleniny vytvorí chutný a zdravý vývar. „Do vývaru pridám mleté čierne korenie, kari korenie, petržlenovú vňať a dochutím soľou,“ doplnila. „Ak je už zelenina mäkká, polievku si rozmixujem ponorným mixérom a pridám smotanu na varenie. Počkáme kým polievočka nezovrie a potom ju odstavím,“ hovorí.

Polievka sa môže podľa jej slov, podávať teplá ale aj studená.„Osobne si navrch dávam tekvicový olej a chrumkavé krútóny,“ odporúča na záver. Dobrú chuť!

Máte chuť po dobrom obede aj na niečo sladké? Spravte si Novozámocké rezy. Recept na túto regionálnu špecialitu nám prezradila naposledy Novozámčanka Marta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM