Správy

Novinka v Nitre: Po Garážovom výpredaji otvoria v meste aj farmársku TRŽNICU

Chceli by ste si pochutnať na zdravých a čerstvých potravinách a zároveň podporiť lokálnych farmárov? Už onedlho by to mal umožniť nový projekt.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Nitre: Po Garážovom výpredaji otvoria v meste aj farmársku TRŽNICU
Zdroj: Unsplash.com

Minulý rok v Nitre vznikol projekt s názvom Garážový výpredaj. Všetko odštartovalo na Klokočine, v októbri sa výpredaj presunul na Chrenovú. Počas niekoľkých mesiacov si akcia vybudovala výborné meno a pravidelne lákala tisíce návštevníkov a desiatky predajcov z Nitry a širokého okolia.

Podpora lokálnych farmárov

Aktuálne Erik Blaško, autor Garážového výpredaja, prichádza s novým projektom. Reč je o farmárskej tržnici. „Farmársku tržnicu otvárame z dôvodov, že farmári boli vytlačení z mesta. Ďalšia vec je, že mesto pýta nehorázne poplatky za miesto na tržnici a bežný farmár na to jednoducho nemá. Preto im otvárame túto možnosť, kde bude poplatok dobrovoľný a tým pádom očakávame lacnejšie produkty,“ povedal pre Dnes24 Erik Blaško s tým, že aj keď je poplatok za predajné miesto dobrovoľný, predajcovia, ktorí na mieste využijú elektrickú prípojku, ju musia preplatiť.

Na tržnici by si mohli záujemcovia nakúpiť napríklad výrobky lokálnych mäsiarov, vajcia, syry, zeleninu, med, pečivo, koláče, kvety a podobne. Autor myšlienky prezradil, že otvorenie tržnice je naplánované na 11. marca. Otvorená by mala byť každú sobotu od 8.00 hodiny.

Prečítajte si tiež

„Na začiatok môžeme pozvať predajcov, ktorí už majú hotové povolenia na predaj. Tí, čo majú ambulantné predajne na elektrinu, prípadne generátor, sú tiež vítaní,“ napísal Blaško na facebookovej stránke Garážového výpredaja s tým, že záujemcovia o predaj musia mať vlastný prenosný stôl. Kontakt nájdu TU.

Zdravé a čerstvé potraviny

Podľa organizátora budú uprednostňovaní lokálni pestovatelia a výrobcovia. „Tým zabezpečíme čerstvé potraviny a podporu na rozvoj okolia. Verím, že sa tým dostaneme k zdravím potravinám, nie takým, ako vozia spoza hraníc, ktoré ktovie ako dlho boli na ceste v kontajneroch. Nedovolíme, aby sa tam dostali priekupníci, čo nakúpia lacné veci ktovie kde. Verím, že sa nám to podarí a prinesieme zdravie na naše stoly,“ dodal pre Dnes24 Erik Blaško.

Ak vás projekt farmárskej tržnice zaujal, nájdete ju v areáli bývalého Zelokvetu.

„Na tržnicu sa dostanete cez ulicu Vodnú, cez most a cez firmu Sunob. Pokračujte ďalej po asfaltke, až prídete do areálu Zelokvet a tržnica je hneď prvý skleník vpravo,“ vysvetlil organizátor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM