Lucia Lauková Správy

Noční vlci navštívia Slovanské krajiny: Motorkári svoju cestu zakončia v Nitre!

Známy motorkársky klub sa vydá na cestu naprieč Slovanskými krajinami. Cieľom jazdy Nočných vlkov bude Nitra.

Ilustračný obrázok k článku Noční vlci navštívia Slovanské krajiny: Motorkári svoju cestu zakončia v Nitre!
Zdroj: YouTube.com

Svoj zámer, jazdu naprieč Slovanskými krajinami, zverejnili Noční vlci na stránke slavia.com. Symbolickú motorkársku jazdu pomenovali príznačne, Slovanský svet. „Počas jazdy sa plánujú zastávky na miestach, ktoré sú významné pre Slovanov. Jazdy sú rozdelené na 3 vetvy – západná, východná a južná – s cieľovou zastávkou v Nitre,“ informuje web Slávia.

„Myšlienka Ciest slovanského priateľstva vznikla v auguste 2015 počas jazdy slovenských motorkárov cez Ukrajinu, ktorí sa presúvali z veľkého motorkárskeho podujatia v Sevastopole na Kryme,“ píšu motorkári na webe podujatia.

Medzinárodné podujatie

Ako uvádza web motorkárov, cieľom je propagácia slovanskej vzájomnosti a spolupráce slovanských národov. „K slovenským motorkárom propagujúcim túto myšlienku sa pridalo občianske združenie Slavica z Nitry. Na základe dlhodobých vzájomných kontaktov, komunikácie a spolupráce slovenských a ruských motorkárov táto myšlienka zaujala aj klub motorkárov Noční vlci so sídlom v Moskve. A vznikol nápad, aby sa tento projekt organizoval ako medzinárodné podujatie, ktoré by sa mohlo každoročne opakovať,“ uvádza sa na webe udalosti.

Vysadia lipy

Cesta slovanského priateľstva je rozdelená na tri trasy, a to západnú, ktorá vedie z Nemecka cez Česko na Slovensko, ďalej východnú trasu, ktorá vedie z Ruska, cez Bielorusko, Ukrajinu a Poľsko na Slovensko a nakoniec južnú trasu, ktorá vedie z Grécka cez Macedónsko, Čiernu Horu, Srbsko, Bulharsko, Bosnu a Hercegovinu, Chorvátsko, Slovinsko a Maďarsko na Slovensko. „V jednotlivých krajinách, na vybraných a symbolických miestach sa plánuje výsadba líp a umiestnenie pamätných tabúľ spojená s kultúrnym programom ako napríklad vystúpenia folklórnych ľudových súborov,“ píše sa na webe Slávia.

Predpokladaný začiatok jazdy Nočných vlkov odštartuje východná trasa 25. júna 2016 o 10.00 hod. na Slovanskom námestí v Moskve. Západná trasa bude štartovať z mysu Arkona v Nemecku 30.júna 2016 a južná trasa odštartuje 25. júna 2016 z mesta Solún v Grécku.

Deň slovanskej jednoty

„Deň 25. jún nebol vybraný náhodne. Tento deň oslavujú Slovania ako Deň slovanskej jednoty. Ukončenie tohoto podujatia bude v Parku na Sihoti v Nitre 05.júla 2016, kedy sa na Slovensku oslavuje sviatok Cyrila a Metoda,“ uvádzajú Noční vlci na webe. Ako sme informovali nedávno v článku, občianske združenie Slavica bude počas týchto osláv organizovať 8. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Slavica Festival.

Foto: ilustračné

Pozrite si video z motorkárskeho stretnutia v roku 2015 v Sevastopole, po ktorom vznikla myšlienka Ciest slovanského priateľstva

Noční vlci navštívia Slovanské krajiny: Svoju cestu zakončia v Nitre!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM