Správy

Nitru čaká vlna ZDRAŽOVANIA: Vstupné na kúpalisko vzrastie o STO percent!

Pred nami je náročný rok. Vedia to aj poslanci a vedenie Nitry. Obyvatelia mesta sa tak musia pripraviť, že za množstvo služieb si priplatia.

Ilustračný obrázok k článku Nitru čaká vlna ZDRAŽOVANIA: Vstupné na kúpalisko vzrastie o STO percent!
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianski mestskí poslanci koncom decembra schválili budúcoročný rozpočet. Jeho schvaľovaniu predchádzali dlhé rokovania poslaneckých klubov, viaceré úpravy a pozmeňovacie návrhy. Podľa hlavnej kontrolórky Dariny Keselyovej budú hospodárenie mesta v roku 2023 ovplyvňovať viaceré riziká: „Ide hlavne o zvýšenie cien energií, nárast inflácie a zvýšený index spotrebiteľských cien. To všetko môže negatívne ovplyvniť výšku výdavkov a v priebehu roka spôsobiť nedodržanie rozpočtovej rovnováhy.“

Rok 2023 sa bude v Nitre niesť v znamení šetrenia.

Už po zastupiteľstve, ktoré schvaľovalo rozpočet, poslanci upozorňovali, že sa môže dotknúť napríklad verejného osvetlenia, mestskej hromadnej dopravy, športovísk a ďalších oblastí.

„Na ilustráciu, na športoviská sme k 31. augustu 2022 minuli 390-tisíc eur. Na celý budúci rok je na tento účel vyčlenených 132 900 eur. Podobná situácia je aj pri bytových domoch, domoch opatrovateľskej služby a poliklinikách. Je možné, že nebudeme premýšľať iba o tom, ktoré objekty bude treba zatvoriť, ale či ich budeme schopní vôbec otvoriť. Napríklad objem peňazí, ktoré máme vyčlenené na letné kúpalisko, je taký malý, že ak sa nenavŕši, tak kúpalisko nebude za čo pripraviť na sezónu, a tobôž ho prevádzkovať,“ skonštatoval poslanec Miloš Dovičovič.

Mesto bude šetriť

Na napätý rozpočet sa snaží reagovať aj radnica. Podľa prednostu mestského úradu Martina Horáka tak bude nutné pristúpiť napríklad k hľadaniu externých zdrojov na mzdy niektorých zamestnancov: „Na mestskom úrade už dlhodobo prebieha prijímanie úsporných opatrení či už v znižovaní počtu elektrických spotrebičov, v spôsobe využívania klimatizácií, opráv rozvodov alebo výmenou osvetlenia za úspornejšie. Toto je potrebné zachovať aj v priebehu roka 2023.“

Mesto podľa Horáka okresalo rozpočet na propagáciu, v budúcom roku zníži aj náklad Radničných novín. Upraviť by sa mal aj počet kosieb trávnikov, zariadením na zachytávanie dažďovej vody chce mesto znížiť náklady na odvod odpadových vôd a priestor na úspory vidí aj vo verejnom osvetlení. Okrem toho pripravuje s prevádzkovateľom mestskej hromadnej dopravy úpravu grafikonu.

„Cieľom je zníženie počtu tarifných kilometrov. Zároveň sa pripravuje návrh úpravy cien cestovného vzhľadom na rast nákladov pre mesto a vyšší štandard cestovania od roku 2022,“ uviedol Horák.

Koľko zaplatíme za vstup na kúpalisko či do plavárne? Dozviete sa to na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM