Lucia Lauková Správy

Nitrianske NAJ: Pešia zóna ukrýva poklady, treba sa dobre pozerať a počúvať II.

Architekti neumiestnili na nitriansku Pešiu zónu nič len ták náhodou. V jej častiach sa snúbia zaujímavé symboly spojené s históriou Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianske NAJ: Pešia zóna ukrýva poklady, treba sa dobre pozerať a počúvať II.
10
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

HUDOBNÉ HODINY

Hodiny siahajú do výšky takmer 5 metrov. Spolu s podstavcom sú podľa informácií na stránke mesta Nitra, vyrobené prevažne z kameňa a bronzu. Bronzová reliéfna „puklica“ v spodnej časti stĺpa hodín symbolizuje rieku Nitru. Ručne sekané kamenné časti, na ktorých hodiny stoja, sú z ryolitu a jednotlivé časti symbolizujú plynutie času. Priestriedané sú „technickými“ prstencami z leštenej žuly, ktoré majú vyjadrovať civilizačné vrstvy v hlbinách zeme.

Ako sa píše na webe mesta, ručne sekaný je aj prstenec ciferníka hodín, ktorý má na boku nasadený „teleskop“ rotačného tvaru s malými hodinami, nasmerovaný do priľahlej uličky. Reproduktor elektrického hodinového stroja je skrytý v bronzovej časti na vrchu hodín, v tzv. helmici, ktorá je zároveň najvyšším bodom hodín.

NÁROŽNÁ FONTÁNA A KAMENNÉ SEDENIE

Vzhľad fontány má podľa webu mesta, pripomínať prírodné bralo (travertín). Nad fontánou je doska s úryvkom z básne Pribina od Ivana Krasku. Ako dodáva mesto Nitra, použitie veršov, ktoré sa vzťahuje k Nitre a jej dávnej minulosti, je vlastne fragmentom z myšlienky „Básnického dejepisu a zemepisu“, ktorého autorom je básnik Viliam Turčány. Hneď v blízkosti fontány je kamenné sedenie „Veľká Morava“ z ryolitu so siluetou bronzového rovnomenného kríža, ktorý je výtvarným spracovaním zachovalých artefaktov nájdených na území „Veľkej Nitry“. „Zámerom autora bolo vytvorenie ilúzie trvalej prítomnosti hodnôt minulých, na ktoré chce súčasná a budúca Nitra nadväzovať,“ píše sa na stránke mesta Nitra. Autorom diela je akademický sochár Jaroslav Košš.

POKLOPY INŠPIROVANÉ NÁLEZMI Z VEĽKEJ MORAVY

Aj také niečo ako poklopy rôznych šácht, neostali bez povšimnutia a dostali umelecký cveng. Autor, akademický maliar Marián Žilík, sa inšpiroval archeologickými nálezmi z obdobia Veľkej Moravy, ako rôzne bronzových nákončí a kovaní s geometrickým i rastlinným štylizovaným ornamentom. Tieto zväčšené kópie umelecko – historických predlôh včlenené do súčasnosti okrem estetického pôsobenia plnia úlohu propagačnú, výchovnú a poznávaciu.

Foto: ilustračné

Nitrianske NAJ: Pešia zóna ukrýva poklady, treba sa dobre pozerať a počúvať II.
10
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM