Správy

Nitrianska župa založí vlastný sociálny podnik: Sídliť bude v Nitre

Sociálny podnik sa bude zaoberať viacerými činnosťami. Krajskí poslanci už schválili pôžičku 150-tisíc eur, ktorá má podniku pomôcť pri jeho založení.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska župa založí vlastný sociálny podnik: Sídliť bude v Nitre
Zdroj: Nitriansky samsoprávny kraj

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude mať svoj vlastný sociálny podnik. Jeho založenie v pondelok schválili krajskí poslanci.

S oficiálnym názvom Sociálny podnik NSK bude sídliť na Rázusovej ulici v Nitre. „V podmienkach nášho kraja je to unikátny projekt. Zakladá sa vo verejnom záujme s cieľom podporiť regionálny rozvoj a zamestnanosť marginalizovaných skupín. Jeho právna forma bude spoločnosť s ručením obmedzeným, pričom jediným spoločníkom bude NSK,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Peter Privalinec. Ako pripomenul, krajskí poslanci schválili aj pôžičku 150-tisíc eur, ktorá má podniku pomôcť pri jeho založení. „Splatná bude najneskôr do 31. decembra 2025,“ doplnil Privalinec.

Prečítajte si tiež

Činnosti podniku

Sociálny podnik NSK sa bude zaoberať viacerými činnosťami. Budú medzi nimi skladové, pomocné a prepravné služby v doprave, prečisťovanie priekop, práce na mostoch a cestách i letná a zimná údržba. Bude tiež zabezpečovať dokončovacie stavebné práce, poskytovať služby pre poľnohospodárstvo, rybárstvo, lesníctvo a poľovníctvo v podobe ručného kosenia, orezávania či prác v rastlinnej výrobe. Ako doplnil Úrad NSK, pracovníci podniku budú tiež poskytovať čistiace a upratovacie služby, práce v záhradníctve a vinohradníctve, budú pracovať vo výrobe potravinárskych výrobkov či prevádzkovať čistiarne a práčovne.

Právna forma

Podľa krajského poslanca Igora Kršiaka je založenie sociálneho podniku dobrá myšlienka, spochybnil však jeho právnu formu. „Je ňou obchodná spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá bude zo zákona povinná vykazovať zisk, inak môže vstúpiť do likvidácie. Možno by bolo lepšie zvážiť inú právnu formu, napríklad príspevkovú organizáciu, ktorá by bola úplne ideálna na túto činnosť i účel,“ povedal Kršiak. „Samotný podnikateľský zámer, finančný plán a založenie sociálneho podniku bolo schválené implementačnou agentúrou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Takže sme šli presne v intenciách, aké sú potrebné na schválenie takéhoto sociálneho podniku,“ odpovedal mu Privalinec.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM