Tímea Kamenická Šport

Nitrianska beseda s majstrom sveta priniesla mnoho zaujímavostí: Matej Tóth obišiel zemeguľu dvakrát!

Na pôde Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) sa konala beseda s majstrom sveta. Matej Tóth porozprával o živote profesionálneho športovca a odniesol si aj ďalšiu medailu.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska beseda s majstrom sveta priniesla mnoho zaujímavostí: Matej Tóth obišiel zemeguľu dvakrát!
Foto: Tímea Kamenická / Zdroj: Dnes24.sk

Matej Tóth, reprezentant Slovenska v chôdzi na 50 kilometrov, je prvým atletickým majstrom sveta v histórii Slovenska. Podarilo sa mu vyhrať množstvo významných ocenení, z ktorých najcennejším je zlatá medaila z tohtoročných Majstrovstiev sveta v Pekingu. Okrem toho, že je profesionálnym športovcom a vojenským inštruktorom, venuje sa aj žurnalistike, ktorá snáď, podľa jeho slov, bude súčasťou jeho budúcej kariéry.

Ďalšia medaila do zbierky

Besedu uviedla Miroslava Líšková, prorektorka pre vzťahy s verejnosťou a sociálne veci. Na začiatku, v rámci oficiálnej časti, odovzdal rektor Univerzity Konštantína Filozofa Ľubomír Zelenický absolventovi školy Matejovi Tóthovi a jeho trénerovi Matejovi Spišiakovi ocenenie za príkladnú reprezentáciu školy a šírenie dobrého mena univerzity vo svete. Matejovi Tóthovi udelil aj pamätnú medailu Univerzity Konštantína Filozofa.

Dvakrát obišiel zemeguľu

Život a profesijné úspechy Mateja Tótha aj jeho trénera Mateja Spišiaka predstavil Jaroslav Broďáni z katedry telesnej výchovy a športu, ktorý vyzdvihol nielen ich športové úspechy, ale aj vedeckú činnosť. „Matej Tóth obišiel dvakrát zemeguľu. Má odpochodovaných viac než 88 000 kilome­trov,“ spomenul aj jednu zo zaujímavostí o majstrovi sveta.

Matej porozprával aj o svojej rodine, čím si vyslúžil veľký potlesk.„Nie som len športovec, nie som len absolvent UKF, ale som aj rodič, otec dvoch krásnych dcér. Mám manželku Lenku, ktorá tu tiež študovala. V podstate tu na UKF sme sa spoznali, lebo, začali sme spolu randiť, o dva dni to bude 12 rokov, na univerzitnom plese.“

Do Nitry sa vždy rád vracia

Matej sa neraz vyjadril, že má svoje rodné mesto veľmi rád a potvrdil to aj dnes. „Je to už asi 12 rokov, čo žijem v Banskej Bystrici, ale keďže som rodený Nitran a mám tu celú svoju rodinu, tak sa sem rád vraciam.“ Podľa Maťa sú v Nitre dokonca podmienky pre trénovanie vďaka parkom, cyklochodníkom popri rieke či štadiónu lepšie ako v Banskej Bystrici, kde si zas pochvaľuje lekárov či fyzioterapeutov.

Profesionálne aj vtipné otázky

Na besede sa zúčastnili najmä študenti a pedagógovia telesnej výchovy a športu UKF, takže aj otázky boli smerované najmä na Matejove tréningy a stravu. Otázky však padali aj v oblasti žurnalistiky, ktorá je tiež súčasťou Matejovho života. Na záver zaznela otázka, ktorá rozosmiala všetkých v sále vrátane majstra sveta. Jedného zo študentov zaujímalo, nad čím Maťo premýšľa počas pretekov, veď odchodiť 50 kilometrov mu trvá približne tri a pol hodiny, čo je dosť času. Majster sveta však odpovedal ako správny profesionál a aj s humorom.„Ja som naozaj stopercentne koncentrovaný na výkon a na preteky. Ani sa to nezdá, ale mne to veľmi rýchlo ujde, tá päťdesiatka, lebo ja mám väčšinou také čiastkové ciele. Samozrejme, že už od štartu nerozmýšľam, že už len 49, už len 48, už len 47. Vždy sa koncentrujem napríklad na najbližších päť kilometrov. Takže tam si skontrolujem medzičas, pomedzi to si kontrolujem tepy, súperov, občerstvenie, samozrejme svoje pocity, techniku, rozhodcov, všetko sa snažím vyhodnocovať.“

V závere besedy Matej ukázal najcennejšiu zlatú medailu z Pekingu a predstavitelia školy obom športovcom popriali ešte veľa úspechov.

Ako to na besede vyzeralo si pozrite v našej fotogalérii.

Môže vás zaujímať:

Majster sveta Matej Tóth v ROZHOVORE: Do smrti budem Nitrančan!

Beseda s majstrom sveta priniesla mnoho zaujímavostí: Matej Tóth obišiel zemeguľ
23
Galéria
Foto: Tímea Kamenická / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM