Lucia Lauková Kultúra

Štvrťstoročie Divadelnej Nitry: Témou festivalu bude Óda na radosť

Témou festivalu Divadelná Nitra bude v tomto roku Óda na radosť. Širší rozmer však do podujatia vnesie aj predsedníctvo Slovenskej republiky v EÚ.

Ilustračný obrázok k článku Štvrťstoročie Divadelnej Nitry: Témou festivalu bude Óda na radosť
Foto: Rastislav Búgel

Uvažovať nad povahou Európy, jej osobitým potenciálom a budúcnosťou, nad významom umenia a kultúry pre jej súčasnú aj budúcu podobu bude tohtoročný Medzinárodný festival Divadelná Nitra. „Predsedníctvo Slovenskej republiky v EÚ je dôvodom navyše zamyslieť sa nad týmito otázkami,“ zdôvodnila výber festivalovej témy Óda na radosť? (minulosť – prítomnosť – budúcnosť) riaditeľka festivalu Darina Kárová. Tohtoročný 25. ročník divadelného festivalu sa uskutoční v Nitre od 23. do 28. septembra.

Môže vás zaujímať: Divadelná Nitra nespí ani na prelome rokov: Organizátori už začali s prípravou 25. ročníka!

Medzinárodný festival Divadelná Nitra poskytuje jedinečnú možnosť rozhliadnuť sa po teréne európskeho divadelného umenia, pripomenúť si osobnosti, ktoré sú s festivalom spojené – režisérov, choreografov, dramatikov, teatrológov, potvrdiť postavenie festivalu ako medzinárodnej platformy pre kultúrnu výmenu, komunikáciu, šírenie ideí a inšpiráciu.

Európske otázky

Prostredníctvom inscenácií z Nemecka, Francúzska, Ukrajiny, Poľska, Česka, Ruska, zo Švédska a Slovenska, performancií, výstav, filmov, dielní, diskusií a rôznorodých aktivít v sprievodnom programe si budú môcť návštevníci spolu s umelcami, ako aj s odborníkmi z oblasti politológie či filozofie klásť rôzne otázky súvisiace s minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou Európy. Zaoberať sa budú tým, čo dobré a čo zlé dala svetu Európa, čo z jej skutočných hodnôt odolalo globalizácii, komercionalizácii či skepse. Zároveň budú hľadať odpovede na otázky, ako sa Európa vyrovná so stretom západnej civilizácie s východnou, či koľko dôvodov na radosť dnes poskytuje náš starý kontinent.

Otvorenie festivalu

Divadelnú Nitru 2016 otvorí prestížne nemecké divadlo Münchner Kammerspiele, ktoré bude na Slovensku vystupovať po prvý raz v histórii. Na festivalové javisko prinesie inscenáciu Prečo pána R. postihol amok?/Warum läuft Herr R. Amok? z dielne mladej režisérky Susanne Kennedy. „Ide o nevšedné panoptikum o živote dnešnej európskej strednej triedy s nezvyčajnou silou a očistným účinkom,“ skonštatovala Kárová.

Desiatky podujatí

Festivalové predstavenia sa už tradične uskutočnia v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre. Festival sa rovnako ako po minulé roky presunie aj do nitrianskych ulíc. Hlavným dejiskom sprievodného programu, ktorý ponúkne desiatky podujatí, bude Svätoplukovo námestie.

Môže vás zaujímať:

Staňte sa súčasťou Medzinárodného festivalu: Divadelná Nitra hľadá posily

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM