Samospráva

Niektorí lekári si môžu vylepšiť ambulancie: Z rozpočtu dostali 160-tisíc eur

Krajskí poslanci schválili dotácie pre sedem žiadateľov. Na čo použijú peniaze?

Ilustračný obrázok k článku Niektorí lekári si môžu vylepšiť ambulancie: Z rozpočtu dostali 160-tisíc eur
Zdroj: TASR/František Iván

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne na podporu zdravotnej starostlivosti v ambulanciách dotácie v hodnote 160-tisíc eur. Ako uviedol Úrad NSK, peniaze sú určené na modernizáciu a zriadenie ambulancií v regiónoch, v ktorých je nedostatok lekárov.

Podporili sedem žiadostí

NSK prijal od ambulancií desať žiadostí o finančný príspevok v celkovej hodnote takmer 360-tisíc eur. Krajskí poslanci napokon odsúhlasili dotácie pre sedem projektov.

Z toho šesť žiadateľov dostalo po 25-tisíc eur a jeden 10-tisíc eur.

„Komisia zdravotníctva Zastupiteľstva NSK posúdila všetky predložené žiadosti, pričom brala do úvahy jednotlivé typy zdravotníckych zariadení, účel dotácie i to, či je žiadateľom mladý začínajúci lekár alebo lekár, ktorý preberá ambulanciu po odchádzajúcom kolegovi, prípadne či sa ambulancia nachádza v regióne, kde je nedostatok primárnej lekárskej starostlivosti,“ uviedol Úrad NSK.

Prečítajte si tiež

Chýbajú lekári

Kraj sa snaží už niekoľko rokov dotáciami podporovať fungovanie ambulancií a zabezpečiť tak lekársku starostlivosť aj v oblastiach, kde je nedostatočná.

Ako pred časom uviedla lekárka a krajská poslankyňa Monika Kolejáková, v NSK sú prázdne mnohé ambulancie lekárov pre dospelých i pediatrov a už čoskoro budú chýbať aj viaceré ambulancie odborných lekárov.

„V roku 2021 bolo v NSK zatvorených 69 ambulancií z celkového potrebného počtu 319. Žiaľ, v roku 2022 zaniklo ďalších osem, takže máme 23,5 percenta zatvorených ambulancií pre dospelých,“ skonštatovala Kolejáková.

Komu boli peniaze schválené, si môžete pozrieť na stránke NSK.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM