Správy

Nemocnica predáva bývalú liečebňu v Lefantovciach: Čo bude s historickým KAŠTIEĽOM?

Bývalá liečebňa v Horných Lefantovciach je na predaj. Kaštieľ, v ktorom sa kedysi tiež liečilo, nemocnica predať nemôže. Čo s ním bude?

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica predáva bývalú liečebňu v Lefantovciach: Čo bude s historickým KAŠTIEĽOM?
4
Galéria

Špecializovaná nemocnica sv. Svorada Zobor obchodnou verejnou súťažou predáva bývalú Geriatriu-liečebňu v Horných Lefantovciach. Stavbu s pozemkami ponúka za 381 098,91 eur.

„Je to pre nemocnicu nevyužiteľný majetok, na údržbu ktorého nemocnica vynakladá finančné prostriedky zo zdravotníckej činnosti. Na základe rozhodnutia Správnej rady získané finančné prostriedky z predaja budú účelovo a v plnej výške viazané na rekonštrukciu vnútorných priestorov súčasných lôžkových oddelení, a to I. Oddelenia pneumológie a ftizeológie a Oddelenia geriatrie,“ prezradil pre Dnes24.sk riaditeľ nemocnice Plamen Kabaivanov.

Prečítajte si tiež

Historický kaštieľ

Špecializovaná nemocnica má v správe aj historický kaštieľ v Horných Lefantovciach, ktorý bol v minulosti využívaný ako liečebný ústav. Od roku 1948 sa tu liečili pacienti s tuberkulózou.

Kaštieľ sa už roky nevyužíva. Nemocnica ho však predať nemôže.

„Podľa súčasnej legislatívy sa prioritný majetok nedá predať, jedine v prípade, že zákonom budú prevedené prioritné majetky na neprioritné môže dôjsť k predaju,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice.

Jediným možným riešením je podľa jeho slov cez Ministerstvo zdravotníctva SR pripraviť návrh na schválenie predaja prioritného majetku v Horných Lefantovciach rozhodnutím Vlády SR.

Kaštieľ udržiavajú

Nemocnica sa podľa Kabaivanova o kaštieľ stará a vkladá doň finančné prostriedky na jeho nevyhnutnú údržbu. „Áno, jedná sa o náklady na správu, náklady na energie, mzdové prostriedky spojené s odvodmi zamestnanca, ktorý vykonáva správu. Keďže sa jedná o národnú kultúrnu pamiatku musíme kaštieľ vo vlastnej réžii udržiavať v stave, aby nebola ohrozená samotná budova,“ dodáva Kabaivanov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Bývalá liečebňa a kaštieľ v Horných Lefantovciach
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM