Lucia Lauková Správy

Navýšenie rozpočtu pre mestské časti poslanci neschválili: Najviac by získala Klokočina

Návrh o zvýšení rozpočtu pre jednotlivé výbory mestských častí neprešiel. Poslancom sa nepáčil spôsob prerozdeľovania či nesystematickosť návrhu.

Ilustračný obrázok k článku Navýšenie rozpočtu pre mestské časti poslanci neschválili: Najviac by získala Klokočina
Zdroj: Dnes24.sk

Výbory mestských častí (VMČ) v Nitre nemôžu v budúcnosti počítať so zvýšením svojich rozpočtov. Rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo, ktoré neschválilo návrh poslanca Antona Krettera. Ten chcel z mestského rozpočtu získať takmer pol milióna eur, o ktorých by priamo mohli rozhodovať členovia VMČ. Tí majú už dnes k dispozícii 20 000 eur, ktoré môžu podľa vlastného uváženia využiť na financovanie drobných investičných akcií.

Podľa Krettera by sa medzi sedem mestských častí malo podľa počtu ich obyvateľov rozdeliť ďalších 480 000 eur. Podľa tohto návrhu by si o najmenšiu sumu prilepšila časť Dolné a Horné Krškany, ktorej by do rozpočtu pribudlo ďalších 20 000 eur. Najväčšia suma by pripadla pre mestskú časť Klokočina, kde by členovia VMČ získali do rozpočtu dodatočných 115 000 eur.

S návrhom nesúhlasili

Väčšina mestských poslancov však napokon s týmto návrhom nesúhlasila. Niektorí neboli spokojní s kľúčom, podľa ktorého by sa suma rozdeľovala, iní sa obávali, že by sa o investičných akciách mesta nerozhodovalo v mestskom zastupiteľstve, ale iba v úzkom kruhu členov VMČ. S návrhom na zvýšenie rozpočtov mestských častí nesúhlasil ani primátor Jozef Dvonč. „Diskusia bola o tom, že výbory mestských častí žiadajú okrem toho, aby mali zaradené investičné akcie v mestskom rozpočte, aj ďalšie, priamo vyčlenené peniaze pre svoje vlastné rozhodovanie. Jednoducho tento návrh neprešiel. Ja ho pokladám za nesystémový,“ povedal primátor.

V rukách zastupiteľstva

Podľa Dvonča by sa o investíciách v meste malo rozhodovať koncepčne a táto kompetencia by mala zostať v rukách zastupiteľstva. „Poďme sa baviť o akciách, ktoré jednotlivé výbory mestskej časti potrebujú, bavme sa o tom, aby boli rovnomerné v celom meste a aby pokrývali potreby obyvateľov. Ale neriešme to tak, že úzka skupina poslancov teraz bude rozhodovať o tom, čo sa bude robiť a celé zastupiteľstvo to potom musí akceptovať? Bavme sa o investíciách na poradách s predsedami VMČ, ale to financovanie a rozpočet nechajme na celé zastupiteľstvo,“ skonštatoval Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM