Rastislav Búgel Samospráva

Práca s deťmi z Orechovho dvora už prináša ovocie. Trieda z unimobuniek narazila na problémy

Nitrianska radnica chce zlepšiť starostlivosť o deti žijúce na Orechovom dvore. Už pred časom tu mesto zriadilo materskú školu.

Ilustračný obrázok k článku Práca s deťmi z Orechovho dvora už prináša ovocie. Trieda z unimobuniek narazila na problémy
Foto: Rastislav Búgel

Podľa nitrianskeho viceprimátora Štefana Štefeka to bol dobrý krok a systematická starostlivosť o deti z tohto prostredia už prináša ovocie. Mesto by ju časom chcelo ešte skvalitniť. „Po tom, ako sme tam zriadili plnohodnotnú materskú škôlku, máme z nej pozitívne skúsenosti. Chceme na predškolskú výchovu nadviazať, aby nám tie deti plynule prešli aj do normálnej základnej školy. Je jasné, že nie všetky deti z tohto znevýhodneného prostredia patria do špeciálnych škôl, pretože iba doplácajú na to, že sú tam vlastne „umelo“ dané svojimi rodičmi,“ konštatoval Štefek.

Pomáhajú rehoľné sestry

Podľa jeho slov na Orechovom dvore mimoriadne pozitívne pôsobia rehoľné sestry, ktoré sa nestarajú iba o deti v komunitnom centre, ale pracujú aj s ich rodinami. „Ja skutočne oceňujem prácu sestričiek. Je vidieť ich práca, sú výsledky z materskej školy a začínajú byť vidieť výsledky aj z nultého ročníka základnej školy. Ale keď chceme, aby všetko naozaj fungovalo, musíme tomu vytvoriť priestorové podmienky,“ povedal viceprimátor.

Triedu ešte nepostavili

Deti, ktoré navštevujú nultý ročník ZŠ, využívajú na vyučovanie priestory komunitného centra. Mesto pre ne chcelo vlani postaviť novú triedu, v ktorej by sa mohli učiť. „Sľúbili sme, že do zimy im postavíme jednu triedu z unimobuniek. Žiaľ, problémy, nie z našej strany, nám to neumožnili, ale skutočne by som bol rád, keby sa to v krátkom čase udialo. V podstate to vieme riešiť rozpočtovým opatrením alebo cez mestskú organizáciu Službyt,“ prisľúbil Štefek.

Nultý ročník zachovajú

Ako viceprimátor zdôraznil, po dobrých skúsenostiach chce mesto nultý ročník na Orechovom dvore určite udržať a vytvoriť pre deti, ktorého ho navštevujú, lepšie podmienky. Ideálnym riešením by však podľa neho bolo vytvorenie novej školy pre prvý až štvrtý ročník. „To by bolo najlepšie, len to je náklad milión eur. Neviem, kde by sme teraz nabrali takú odvahu, aby sme takouto čiastkou podporili výstavbu školy na Orechovom dvore. Potreba takéhoto zariadenia nám je všetkým jasná, ale vzhľadom na finančné možnosti mesta to teraz asi nie je reálne,“ dodal.

Orechov dvor
8
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM