Rastislav Búgel Samospráva

Mesto vyčlenilo 50-tisíc eur: Peniaze sú určené na dotácie pre kultúru

Nitrianska radnica vyčlenila v mestskom rozpočte 50 000 eur, ktoré sú určené na rôzne projekty z oblasti kultúry. Ako informoval magistrát, z tejto sumy je 10 000 eur určených na záchranu a obnovu národných kultúrnych pamiatok a pamätihodností

Ilustračný obrázok k článku Mesto vyčlenilo 50-tisíc eur: Peniaze sú určené na dotácie pre kultúru
Foto: Rastislav Búgel

O dotáciu sa môžu uchádzať projekty zamerané na ochranu a prezentáciu významných archeologických nálezov, na obnovu národných kultúrnych pamiatok na území mesta a projekty zamerané na obnovu, reštaurovanie pamätihodností Nitry a drobnej architektúry. Celkovo sa o granty z tohto programu uchádza sedem projektov, vo všetkých prípadoch prevyšuje požadovaná suma hodnotu 2000 eur.

Aj na šírenie hodnôt

Ďalšie dotácie v celkovej hodnote 29 000 eur sú vyčlenené pre projekty určené na rozvoj, ochranu, tvorbu alebo šírenie kultúrnych a duchovných hodnôt s požadovanou sumou nad 2000 eur. Zvyšných 11 000 eur pôjde na rovnako zamerané projekty, ale v hodnote pod 2000 eur.

Najviac žiadostí do 2000 eur

Prioritou pre túto cieľovú oblasť sú programy zamerané na významné výročia a osobnosti i projekty súvisiace s prezentáciou výsledkov spolupráce so slovenskými kultúrnymi inštitútmi v Európe. O dotáciu sa môžu uchádzať aj zámery podporujúce vznik pôvodnej tvorby s dôrazom na mesto Nitra, či projekty kultúrnej osvety a tradičné kultúrne podujatia. „Pre cieľovú oblasť rozvoj a ochrana duchovných hodnôt, tvorba, ochrana alebo šírenie kultúrnych hodnôt prišlo 87 žiadostí, z toho tri žiadosti boli vyradené ako neplatné, 37 žiadostí je so žiadanou sumou nad 2000 eur a 47 žiadostí so sumou do 2000 eur,“ informoval Odbor kultúry na Mestskom úrade v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM