Lucia Lauková Samospráva

Mesto chce zaviesť rezidenčný systém parkovania na sídliskách: Návrh obsahuje 5 základých opatrení

Mesto Nitra pripravuje rezidenčný systém parkovania na sídliskách. Predložilo návrh, ktorý pozostáva zo základných opatrení na zlepšenie doterajšej situácie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce zaviesť rezidenčný systém parkovania na sídliskách: Návrh obsahuje 5 základých opatrení
Foto: Tímea Kamenická / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra chce zaviesť rezidenčný systém parkovania v obytných súboroch Klokočina, Diely, Čermáň a Chrenová. Prednosta mestského úradu Igor Kršiak a referent pre dopravný urbanizmus a inžiniering Ján Pánsky pripravili návrh systémových opatrení pre zavedenie regulácie parkovania v obytných súboroch, ktorým sa budú zaoberať poslanci na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Niekoľko opatrení

Návrh zahŕňa päť opatrení, ktoré by mali odstrániť najvážnejšie problémy s parkovaním na najväčších nitrianskych sídliskách. Ak poslanci schvália návrh opatrení, prednosta mestského úradu by mal spoločne s príslušným odborným útvarom radnice do októbra tohto roka vyčísliť predpokladané náklady na spracovanie projektovej dokumentácie pre úpravu dopravného režimu a spracovať podmienky organizačného a prevádzkového zavedenia systému rezidentského parkovacieho systému vrátane jeho následnej správy a údržby.

Vylúčenie vozidiel

Prvé navrhované opatrenie spočíva vo vylúčení parkovania nákladných vozidiel a úžitkových vozidiel v obytných súboroch v čase od 18. do 8. hodiny. Cieľom opatrenia je zamedziť parkovaniu vymedzených kategórií vozidiel v jednotlivých obytných súboroch s vytvorením či vyčlenením parkovacích miest pre vozidlá kategórie N1 v týchto zónach, pričom pre ostatné určené vozidlá platí zákaz státia. Realizácia druhého opatrenia prinesie vyznačenie parkovacích miest vodorovným dopravným značením. Mesto si od tohto opatrenia sľubuje získanie parkovacích miest, pretože zanedbaným dopravným značením dochádza k tomu, že vodiči vedome či nevedome pri parkovaní zaberajú väčšiu plochu ako jedno parkovacie miesto.

Vyhradené parkovanie

Ďalším opatrením je úprava podmienok vyhradzovania parkovacích miest pre osobitné kategórie žiadateľov úpravou príslušného všeobecne záväzného nariadenia. Zámerom je jednoznačne ustanoviť dôvody oprávnenosti vyhradenia parkovacích miest, ako je napríklad zdravotné postihnutie. Úpravou podmienok chce mesto obmedziť zneužívanie trvalého vyhradzovania parkovacích miest bez opodstatnenosti a splnenia dôvodov pre jeho vyhradenie. Štvrté opatrenie počíta s možnosťou využitia voľných kapacít záchytných parkovísk a parkovacích miest nákupných centier mimo času ich obchodnej prevádzky. Týmto spôsobom chce mesto poskytnúť alternatívu pre parkovanie v čase parkovacej špičky v obytných súboroch a vytvoriť možnosti pre parkovanie kategórií vozidiel vylúčených z parkovania v obytných zónach.

Regulácia parkovania

Jedným z najdôležitejších opatrení je regulácia parkovania vozidiel v obytných súboroch zavedením rezidentského parkovacieho systému podľa trvalého pobytu obyvateľov. Dôraz pritom mesto kladie na zvýhodnenie postavenia rezidenta v príslušnej zóne parkovania. Podmienky rezidentského parkovania vrátane jeho cenovej politiky by malo upravovať všeobecne záväzné nariadenie. Zavedením rezidentského parkovacieho systému chce mesto v čo najväčšej možnej miere zvýhodniť a zlepšiť možnosti parkovania obyvateľov s trvalým pobytom v príslušnej zóne oproti nerezidentom. Zavedenie rezidentského parkovania by znamenalo vydanie rezidentskej neprenosnej karty pre prvé vozidlo rezidenta, ktoré bude spoplatnené symbolickým manipulačným poplatkom. Pre každé ďalšie vozidlo bude určený poplatok vo výške násobku základného poplatku. Pre návštevníkov v príslušnej zóne bude dopravným značením vyčlenené určité množstvo parkovacích miest bez použitia parkovacej karty.

Môže vás zaujímať:

Platba cestovného lístka a parkovného SMS-kou už aj v Nitre: Za komfort si priplatíme

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM