Lucia Lauková Samospráva

Platba cestovného lístka a parkovného SMS-kou už aj v Nitre: Za komfort si priplatíme

Mestské zastupiteľstvo schválilo zavedenie elekronického systému platieb za dopravu a parkovanie prostredníctvom sms. Predmetom diskusie sa však stala cena, ktorú by sme mali platiť za tieto služby.

Ilustračný obrázok k článku Platba cestovného lístka a parkovného SMS-kou už aj v Nitre: Za komfort si priplatíme
Zdroj: TASR

Jedným z bodov marcového zasadnutia Mestského zastupiteľstva bol aj návrh na zavedenie elektronického systému platieb za služby spojené s mestskou autobusovou dopravou v Nitre prostredníctvom mobilného telefónu a systému SMS a návrh na zavedenie elektronického systému platieb za služby spojené s dočasným parkovaním na území mesta Nitry prostredníctvom mobilného telefónu a systému SMS.

Dlhšia platnosť lístka

Nárvh, ktorý predložil prednosta Mestského úradu Igor Kršiak prerokovala Mestská rada, ktorej odporúčania predstavil zástupca primátora Martin Nemky. „Mestská rada po prerokovaní odporúča Mestskému zastupiteľstvu v Nitre schváliť zavedenie elektronického systému platieb za služby spojené s mestskou autobusovou dopravou v Nitre prostredníctvom mobilného telefónu a systému SMS vo výške 0,90 eur s časovou platnosťou cestovného lístka 60 minút,“ informoval Martin Nemky.

Mestská rada navrhla schváliť aj zavedenie platieb za dočasné parkovanie na uzemí Nitry formou sms. „Pre prvý okruh spoplatnenia vo výške 0,65 eura za prvú hodinu a 1,25 eura za každú začatú ďalšiu hodinu. Pre druhý okruh spoplatnenia vo výške 0,25 eura za prvú hodinu a za každú ďalšiu začatú hodinu 0,65 eura,“ uviedol Martin Nemky.

Automaty ostanú

V diskusii zaznela aj otázka či nie je zbytočné v Nitre mať platnosť cestovného lístka 60 minút. Podľa slov Igora Kršiaka dopravca navrhol využitie 60 minútového cestovného lístka aj s možnosťou prestúpenia. „Z ceny parkovného alebo cestovného lístka formou SMS je prevádzkový poplatok 25 % z toho 5% je pre prevádzkovateľa 20 % si berie mobilný operátor,“ uviedol Igor Kršiak. Mesto zachová aj doterajší systém úhrady parkovného, ktorého výška je 50 centov. Na návrh reagoval v diskusii aj viceprimátor Vančo. „Cestovanie je síce za zvýšenú cenu ale aj v zvýšenej minutáži, ale to parkovné je určitým znevýhodneným pre občanov, ktorý budú platiť smskou oproti tým čo využijú automaty,“ povedal Ján Vančo.

Rozhodlo hlasovanie

Po diskusii o shcválení návrhu nakoniec rozhodlo hlasovanie. Za schválenie bolo 23 poslancov, proti dvaja. Zdržalo sa hlasovania 5 poslancov. Termín zavedenia bol stanovený na júl 2016.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM