Kultúra

Historická Nitra očami slávnych umelcov: Galéria odkryla svoje skvosty

Nitrianska galéria spustila unikátnu online výstavu venovanú matke slovenských miest. Vďaka interaktívnej mape môžete vidieť naše mesto očami umelcov.

Ilustračný obrázok k článku Historická Nitra očami slávnych umelcov: Galéria odkryla svoje skvosty
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Všetky galérie, ako i tá v Nitre, sú kvôli pandémii zatvorené. Nitrianska galéria sa však rozhodla priniesť umenie až k vám domov. Prišla s originálnou výstavou, ktorú môžete navštíviť a neporušiť žiadne opatrenia súvisiace s pandémiou. Stačí vám počítač, tablet alebo mobil a pripojenie na internet.

Očami umelcov

Zaujíma vás, ako „matku slovenských miest“ videli maliari v minulosti? Vďaka interaktívnej mape môžete obdivovať Nitru pohľadom umelcov, ktorí ju počas uplynulých štyroch storočí zachytili na svojich dielach.

„V depozitároch Nitrianskej galérie sa nachádza množstvo diel, ktoré zobrazujú rôzne historické pohľady na Nitru, jej pamiatky, už neexistujúce budovy, zaujímavé miesta, zabudnuté zákutia, jej okolie či významné osobnosti mesta. Pre druhé pokračovanie našich online virtuálnych výstav sme preto zvolili tému, ktorá k Nitrianskej galérii azda ani nemôže mať bližšie – samotnú Nitru,“ oznámila Nitrianska galéria na sociálnej sieti.

Tešiť sa môžete na ďalšie

V prvej fáze sprístupnila galéria na mape 30 bodov, ktoré predstavujú výber prevažne malieb, ale aj grafík, kresieb či sôch.

V mape nájdete aj vôbec najstaršie dielo v zbierke galérie zobrazujúce pohľad na Nitru v 17. storočí, ale aj obrazy súčasných autorov.

„Body na mape budú pribúdať, vo finále ich bude takmer trikrát toľko, takže sledujte náš web a sociálne siete, kde vás budeme o novinkách informovať,“ dodáva Nitrianska galéria. Interaktívnu mapu nájdete TU!

Po kliknutí na vybraný bod uvidíte detailnú reprodukciu diela s informáciami o ňom, o mieste, ktoré zobrazuje, ako aj životopisné údaje autora.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM