Lucia Lauková Správy

FOTO: Deti sa zoznamujú s akademickou pôdou, začala sa Nitrianska letná univerzita

Začal sa desiaty ročník Nitrianskej letnej univerzity. Deti majú za sebou slávnostnú imatrikuláciu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Deti sa zoznamujú s akademickou pôdou, začala sa Nitrianska letná univerzita
9
Galéria
Zdroj: TASR

Slávnostná imatrikulácia v aule Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) otvorila jubilejný desiaty ročník Nitrianskej letnej univerzity (NLU). Jej organizátormi sú okrem SPU aj Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) a mesto Nitra.

Projekt každoročne umožňuje deťom vo veku od osem do 11 rokov z Nitry a okolia zoznámiť sa hravou formou s akademickým prostredím. „Celkovo, za tých desať rokov vrátane tohto ročníka, prešlo bránami a vzdelávaním Nitrianskej letnej univerzity 471 detí,“ uviedla prorektorka UKF Marcela Verešová.

Dostanú aj indexy

Počas úvodnej slávnostnej ceremónie dostanú deti svoje vlastné indexy, do ktorých im bude zapísaná účasť na jednotlivých aktivitách. „Na akademickej pôde si budú mať možnosť precvičiť angličtinu a španielčinu. Zároveň si vyskúšajú, aký je to pocit byť olympionikom, vodičom, botanikom, sokoliarom, ale aj remeselníkom, výtvarníkom, pedagógom či redaktorom,“ informovali organizátori.

Novinky tohto ročníka

Ako pripomenula prorektorka SPU Zdenka Gálová, novinkou tohto ročníka NLU bude výučba čínštiny. „Na obidvoch univerzitách sa čínština vyučuje a deti, s ktorými som sa rozprávala, sa na tento jazyk veľmi tešia. Takže dostanú zaujímavé informácie aj z tejto oblasti. Myslím, že aj toto ich ovplyvní pri rozhodovaní o ďalšom vzdelávaní,“ myslí si Gálová.

Program pre deti

Program pre študentov letnej univerzity pripravilo aj mesto Nitra. V rámci jednotlivých aktivít získajú informácie o právach a povinnostiach občanov nie len Nitry, ale aj Európskej únie. „Je dobré, že letná univerzita nie je len nejakým dohľadom nad hraním sa detí, ale je to hravá forma vzdelania a spoznania vysokoškolského prostredia. Takže tie deti, ktoré dnes navštívia NLU, sa tu raz možno objavia ako vysokoškolskí študenti,“ povedal prednosta Mestského úradu v Nitre Igor Kršiak.

NLU vyvrcholí 14. júla slávnostnou promóciou v aule UKF, na ktorej si 60 malých absolventov prevezme certifikát s titulom Academicus Nitriensis Jr.

Fotografie zo slávnostnej imatrikulácie detí si pozrite v priloženej galérii!

FOTO: Deti sa zoznamujú s akademickou pôdou, začala sa Nitrianska letná univerzi
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM