Správy

Do Nitry zamieria špičkoví piloti z celého sveta: Oslávia 20 rokov súťaže Pribina Cup

Na začiatku to bol len nápad, teraz organizujú najväčšiu akciu svojho druhu na svete. Prípravy na jubilejný ročník medzinárodnej súťaže v bezmotorovom lietaní sú v plnom prúde.

Ilustračný obrázok k článku Do Nitry zamieria špičkoví piloti z celého sveta: Oslávia 20 rokov súťaže Pribina Cup
7
Galéria
Zdroj: TASR

Tento rok organizuje Aeroklub Nitra jubilejný 20. ročník medzinárodnej súťaže v bezmotorovom lietaní Pribina Cup. Okrúhle výročie chceli osláviť ešte predvlani, no kvôli pandemickým opatreniam sa to nepodarilo.

Zo súťaže, ktorej dejiskom je letisko v Janíkovciach, sa postupne stal pojem. Je za tým dvadsať rokov práce. Aj teraz už organizátori usilovne pracujú na blížiacom sa ročníku, ktorý sa bude konať v termíne od 15. do 23. apríla. Registrácia je do 31. marca.

Nečakali to

Ako hovorí Miloš Ťapušík z Aeroklubu Nitra, dnes je táto súťaž v komunite bezmotorového lietania na celom svete chápaná ako špičková, čo dokumentuje aj účasť z takmer dvadsiatky krajín, a to nielen z Európy.

„Súťažia tu piloti s vysokým postavením v "ranking list“ FAI (Medzinárodná Letecká Federácia), majstri sveta aj Európy. To zvyšuje hodnotu (koeficient) pretekov. Úspešní piloti si zapisujú vysoké bodové hodnotenia do celosvetového rebríčka," hovorí Miloš Ťapušík z nitrianskeho Aeroklubu.

Keď začínali, takýto úspech nečakali. „Vôbec sme na začiatku nepredpokladali, že by sa z toho časom stala počtom účastníkov najväčšia akcia svojho druhu na svete,“ pokračuje Ťapušík, ktorý nám prezradil viac o vzniku podujatia.

Na začiatku bol nápad

„Bol to len nápad, ako využiť dni voľna v období Veľkej noci,“ prezradil Ťapušík, s tým, že prvé dva ročníky bola účasť 5 až 6 pilotov z domáceho Aeroklubu Nitra.

Zmena nastala v roku 2003, keď prišlo víťazstvo vo výberovom konaní na organizovanie Majstrovstiev sveta juniorov v bezmotorovom lietaní. Neskôr sa k tomu pripojili Majstrovstvá sveta v jednej kategórii, pretože organizátor z Nového Zélandu organizáciu zrušil.

„Túto skutočnosť využili mnohé tímy na tréning práve počas sviatkov. Počasie prialo, účastníci našli dobrú organizáciu a príjemné prostredie. Malo to veľkú odozvu v komunite,“ zhrnul Ťapušík.

V nasledujúcich rokoch záujem ďalej rástol. „Od roku 2005 už domáci piloti prestali súťažiť, organizácia sa stala náročnou na personál, to všetko v amatérskych podmienkach – bez zamestnancov. Dnes sme hrdí na to, že sme za tie roky priviedli na Slovensko veľa pilotov a naše mesto a naša krajina sú medzi pilotmi známe na celom svete,“ konštatuje Miloš Ťapušík z Aeroklubu Nitra.

Ako vyzeral posledný, 19.ročník súťaže Pribina Cup, si pozrite v priloženej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Pribina Cup 2019 v Nitre
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM