Kultúra

Divadlo Andreja Bagara bilancuje: Má za sebou úspešnú sezónu s rekordnou návštevnosťou

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre má za sebou úspešnú sezónu s nadpriemernou návštevnosťou i tržbami a dobrými recenziami od kritikov. Skonštatoval to jeho riaditeľ Jaroslav Dóczy, ktorý sezónu 2018/2019 pokladá za najúspešnejšiu od svojho nástupu do funkcie pred tromi rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Andreja Bagara bilancuje: Má za sebou úspešnú sezónu s rekordnou návštevnosťou
Foto: Rastislav Búgel

Premiérované tituly už vyberala dramaturgická rada, ktorá bola v DAB zriadená ešte počas predchádzajúcej sezóny. „Pri výbere inscenácií sa snažila splniť ciele repertoárového divadla, ktorým DAB je. Preto pripravila pre divákov komplexnú ponuku vyskladanú z rôznych divadelných žánrov. Sezóna 2018/2019, ktorá dostala názov Muži bez hraníc ponúkla divákom náročné tituly, slovenskú klasiku i odvážne komédie,“ povedal Dóczy.

Celkovo DAB uviedlo v uplynulej sezóne päť premiér. V septembri to bola divadelná adaptácia klasiky literárneho aj filmového sci-fi 20. storočia Mechanický pomaranč. V novembri zasa komédia z pera klasika tohto žánru Georgesa Feydeaua s názvom Dámsky krajčír. Prvou inscenáciou uvedenou v roku 2019 bola francúzska konverzačná komédia Meno, ktorá je považovaná za jednu z najlepších súčasných veselohier. V marci uviedlo DAB premiéru divadelnej adaptácie kultového románu Hlava XXII od Josepha Hellera. Poslednou premiérou sezóny bola slovenská klasika Drotár z pera Jána Palárika, ktorú DAB uviedlo v máji.

Podľa riaditeľa DAB Jaroslava Dóczyho sa členom dramaturgickej rady a vedeniu divadla podarilo vyskladať mimoriadne pútavú a pestrú sezónu, v ktorej si každý divák vedel nájsť svoj titul.

Celkovo navštívilo DAB v Nitre počas sezóny 2018/2019 približne 80 000 divákov.

„O tom, že sa nám podarilo ponúkať naozaj lákavé tituly, svedčí veľký divácky záujem, ktorý sa prejavil v návštevnosti i v tržbách divadla. Za mimoriadne dôležité považujem aj kvalitné spracovanie a umeleckú úroveň inscenácií, ktorú potvrdili aj pozitívne kritiky a recenzie odborníkov pri všetkých uvádzaných tituloch. Sme repertoárové divadlo, takže sa nesústredíme len na jeden žáner. Snažíme sa oslovovať náročného diváka, ale aj ľudí, ktorí považujú divadlo za zónu oddychu a relaxu,“ skonštatoval riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Ako pripomenul, nitrianskemu divadlu sa aj v tejto sezóne darilo posilňovať umelecký kolektív a svoje odborné zázemie. Novými členmi hereckého súboru sa stala herečka Nikolett Dékány a herci Andrej Remeník a Tomáš Stopa. Do divadla nastúpila aj nová dramaturgička Magdaléna Žiaková, ktorá sa už plne podieľa na tvorbe nasledujúcich se­zón.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM