Rastislav Búgel Kultúra

Divadelná Nitra je za nami: Jej podujatia navštívilo približne 8000 ľudí

Dňom bez umenia vyvrcholil 23. ročník medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Iniciatíva, ktorá sa rozbehla na jar tohto roka a zapojilo sa do nej vyše 40 kultúrnych inštitúcií z celého Slovenska, symbolicky upozorňuje na ohrozenú existenciu umenia.

Ilustračný obrázok k článku Divadelná Nitra je za nami: Jej podujatia navštívilo približne 8000 ľudí
Foto: Rastislav Búgel

Vedenie a štáb Divadelnej Nitry v spolupráci s dobrovoľníkmi sa na nitrianskej pešej zóne stretli s verejnosťou a oboznámili ju s cieľmi celoslovenskej iniciatívy a jej aktivitami či podporovateľmi.

Zaujímavé predstavenia

Hlavný program 23. ročníka festivalu ukončila najlepšia česká inscenácia minulého roka Zlaté šesťdesiate alebo Denník Pavla J. z dielne pražského Divadla Na Zábradlí a pod taktovkou oceňovaného režiséra Jana Mikuláška. Počas piatich dní mohli diváci sledovať päť inscenácií z Belgicka, Česka, Maďarska, Nemecka a zo Slovinska a päť diel zo Slovenska. Slovenské inscenácie tento rok vyberal do programu režisér a umelecký šéf Divadla Andreja Bagara v Nitre Svetozár Sprušanský. Festivalovým divákom ponúkol Láskavé bohyne z Činohry Slovenského národného divadla, ovenčené troma oceneniami DOSKY za najlepšiu inscenáciu aj réžiu sezóny, ako aj za najlepší mužský herecký výkon pre Ľuboša Kostelného. Slovenské komorné divadlo zavítalo s inscenáciou Europeana – Stručné dejiny dvadsiateho storočia, Divadlo Aréna uviedlo Kapitál, OZ Košické divadlo a Činohra Štátneho divadla Košice Svedectvo krvi ocenené dvoma DOSKA-mi a domovská scéna, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, sa predstavila s Potkanmi.

Tisíce návštevníkov

Predstavenia v hlavnom programe navštívilo vyše 3300 divákov, ďalších päť českých a slovenských divadelných predstavení novej sprievodnej sekcie Festival Plus si pozrelo ďalších 1200 divákov. Sprievodný program s 50 podujatiami si pripísal na konto približne 3500-členné publikum. Spolu 8000 návštevníkov sa zúčastnilo na predstaveniach a podujatiach, ktoré počas celého roka pripravovali organizátori festivalu. Na tohtoročnej Divadelnej Nitre sa podieľalo 237 profesionálov z umeleckých, produkčných, technických a organizačných zložiek z 10 hosťujúcich súborov v hlavnom programe. Program zabezpečovalo aj ďalších 40 technikov z oboch nitrianskych divadiel a externých spolupracovníkov. Na javiskách hlavného programu sa predstavilo spolu 87 hercov, tanečníkov a hudobníkov, z toho 52 slovenských divadelníkov. V sprievodnom programe účinkovalo 270 umelcov.

Stovka dobrovoľníkov

Mottom 23. ročníka bola otázka Načo umenie? „Počas festivalu sme hovorili o téme, ktorá sa bytostne dotýka dnešného človeka i spoločnosti. Ako prinášať umenie, prijímať ho, podporovať. Čo umenie môže ľuďom dať, čím je jedinečné. Domnievame sa, že prostredníctvom umeleckého programu, diskusií a workshopov sme vyvolali záujem o tému významu a postavenia umenia,“ povedala riaditeľka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra Darina Kárová. Tohtoročný festival pripravil 17-členný organizačný štáb. K organizácii a atmosfére festivalu prispelo aj 140 mladých dobrovoľníkov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM