Aktualizované Lucia Lauková Kultúra

DAB v Nitre uvedie tragikomédiu Ľudia, miesta a veci: Scéna bude mimoriadna

Tragikomédia Ľudia, miesta a veci sľubuje výborný text a mimoriadnu scénu. Divadlo Andreja Bagara sa pripravuje na premiéru.

Ilustračný obrázok k článku DAB v Nitre uvedie tragikomédiu Ľudia, miesta a veci: Scéna bude mimoriadna
7
Galéria
Foto: Ľuboš Kotlár

V Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre finišuje príprava tragikomédie Ľudia, miesta a veci od súčasného britského dramatika Duncana Macmillana. Divákom ponúkne príbeh herečky Emmy, ktorá sa ocitne v liečebni pre drogovo závislých a je prinútená priznať si, kým v skutočnosti je. Po odchode z liečenia sa Emma vracia domov, kde sa musí vyrovnať s reálnym životom. V réžii Mariána Amslera uvedie DAB premiéru hry 19. januára 2018.

Nechýba humor

Ako zdôraznili tvorcovia inscenácie, okrem kvalitného textu, v ktorom nechýba ani tradičný anglický humor, sa môžu diváci tešiť aj na mimoriadnu scénu, ktorej autorom je scénograf Juraj Kuchárek. Ten pre hru pripravil scénu s množstvom vizuálnych efektov, prostredníctvom ktorých divák môže sledovať nielen dej hry, ale zároveň môže vidieť halucinácie, či útržky spomienok hlavnej hrdinky.

Dva priestory

„V texte je princíp znásobovania hlavnej postavy, takže základným atribútom celej scény je zmnožovanie a znásobovanie. Scénu sme postavili na vytvorení dvoch priestorov. V jednom prebiehajú rôzne liečebné procesy, odohráva sa tam dej hry a v druhom, štylizovanom a surreálnom priestore je vyjadrený vnútorný svet hlavnej hrdinky, jej predstavy i halucinácie, ktoré divák môže vidieť," povedal J. Kuchárek.

Hra efektov

Okrem týchto dvoch hlavných častí pracuje scénograf aj s ďalšími priestormi. Jedným z nich je kocka, ktorá v jednu chvíľu znázorňuje izbu hlavnej hrdinky, aby sa vzápätí zmenila na nemocničnú izbu. „Je to efektová zrkadlová kocka, ktorá niekoľkonásobne znásobuje veci, ktoré sú vo vnútri. V tom malom uzavretom priestore sa tvorí nekonečný priestor. Všetky steny sú zrkadlové, pričom dve z nich sú polopriepustné, takže do tohto uzavretého a zároveň nekonečného sveta je občas vidieť a niekedy zasa nie, podľa toho ako je nasvietený," vysvetlil J. Kuchárek.

Vynikne text

Inscenáciu uvedie DAB vo veľkej sále a scénografia využíva prakticky celý priestor javiska. „Scéna tak pôsobí veľkolepo, no zároveň je aj minimalistická, pretože sme sa snažili všetko osekať do vizuálneho minima. Aby to bolo útržkovité tak, ako záblesky myšlienok. Je to teda taká veľkolepo minimalistická scéna, je to veľké, je to o tom, aby to pôsobilo nekonečne, no zároveň sme chceli, aby to pomáhalo aj hercom. Hra je založená na texte, ktorý je veľmi dobrý. Chceli sme, aby vynikol a rovnako aj herci. Preto je tam minimum nábytku a rekvizít," dodal J. Kuchárek.

Foto: ilustračné

FOTO: DAB v Nitre uvedie tragikomédiu Ľudia, miesta a veci
7
Galéria
Foto: Ľuboš Kotlár
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM