Samospráva

Časť poslancov protestne odišla z rokovania: Je to fraška a manipulovanie, hromžia

Nitriansky primátor si vyslúžil vlnu kritiky za vyhlásenie prestávky medzi hlasovaniami. Časť poslancov protestne vstala a odišla z rokovacej sály.

Ilustračný obrázok k článku Časť poslancov protestne odišla z rokovania: Je to fraška a manipulovanie, hromžia
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávne marcové zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Nitre, na ktorom sa rozhodlo aj o rozdelení deviatich miliónov eur z nevyčerpaného úveru, prinieslo nevšednú situáciu.

Po prerušenom hlasovaní, ktoré si vyžiadali dva poslanecké kluby, sa 15 z 31 poslancov postavilo z rokovacej sály a odišlo.

Na protest odišli

Urobili tak na protest, že primátor prerušil hlasovanie. „Urobil som tú prestávku na základe článku 25, odseku 4, to znamená, že na žiadosť aspoň dvoch poslaneckých klubov vyhlási predsedajúci poradu klubov,“ objasnil na zasadnutí primátor Marek Hattas.

Okrem prerušenia hlasovania kvôli porade klubov, sa niektorým poslancom nepáčilo aj údajné „navádzanie“ na hlasovanie. Stalo sa to pri procedurálnom návrhu poslanca Obertáša. „Ja odporúčam v tomto prípade nehlasovať za,“ vyzval poslancov primátor. Návrh však prešiel. Potom bolo hlasovanie na pár minút prerušené.

Po prestávke sa k hlasovaniu pripojilo len 16 poslancov, na ktorých ostalo dôležité rozhodovanie o schválení rozpočtového opatrenia.

Na sociálnej sieti to kritizovali aj viacerí poslanci. Primátorovi Marekovi Hattasovi vyčítali, že sa snažil ovplyvňovať hlasovanie, ten zasa konanie časti poslancov označil za obštrukciu. Poslancom, ktorí za rozpočtové opatrenia hlasovali sa primátor poďakoval.

„Zároveň ma mrzí, že sa časť poslancov pokúsila o obštrukciu a opustením sály chceli zmariť hlasovanie. Som si vedomý, že onedlho sú voľby a opozícia bude na mňa a môj tím vyvíjať tlak všemožnými spôsobmi. Chcem všetkých uistiť, že poslanci za Tím Hattas ani ja nestojíme o politikárčenie. Podobné “ťahy” nás síce mrzia, ale ani náhodou nás neodchýlia z našej cesty meniť Nitru k lepšiemu,“ napísal na sociálnej sieti Marek Hattas.

Vyjadrenia poslancov

Svoj názor vyjadril na sociálnej sieti aj poslanec Ján Greššo, ktorý bol súčasťou skupiny, ktorá sa po prerušení hlasovania postavila a odišla z miestnosti. „Bol som medzi nimi, pretože tento jeho prístup považujem za nechutné manipulovanie. A tak o peniazoch Nitrančanov rozhoduje tesná väčšina, z ktorých sa nemôže ísť nikto ani vyčúrať..plénum by bolo totiž neuznášaniaschop­né,“ poukázal poslanec Greššo.

Pridal sa k nemu aj poslanec Pavol Obertáš. „Pre toto niekomu vyhovuje zasadnutie aj formou videokonferencie v prípade potreby sa obvolajú koaliční poslanci, ktorí nie sú fyzicky prítomní v rokovacej sále, hneď sa zmobilizujú pripoja sa cez notebook a už je väčšina, ale len keď "prihára“ a nevychádzajú veci podľa predstáv," tvrdí Obertáš.

Poslanec Roman Ágh to komentoval, že rozpočtové opatrenie podporilo 16 poslancov. „15 poslancov proti by výsledok nezmenilo,“ poznamenal Ágh.

Nespokojnosť neskrýval ani poslanec Štefan Štefek. „Je len otázkou prečo sú viacerí poslanci ochotní hlasovať za také veci ako napríklad za potôčik na Svätoplukovom námestí, na ktorý nemáme súhlas od autora námestia. Chodník, na ktorý nie je žiadna projektová dokumentácia alebo dotáciu na auto pre svoju neziskovú organizáciu? Tento návrh je tak zlý, že zostávajúcich 15 mestských poslancov sa demonštratívne odmietlo zúčastniť tejto frašky a odišlo z rokovacej sály,“ komentoval vzniknutú situáciu poslanec Štefek.

Rozdelenie financií

Medzi projektmi, ktoré sa budú financovať z úveru, je napríklad obnova mestskej tržnice za viac ako 500 000 eur, revitalizácia priestranstva medzi Farskou a Štúrovou ulicou za vyše 540 000 eur či debarierizácia Svätoplukovho námestia za 95 000 eur.

Medzi viac ako 90 investičnými akciami je aj revitalizácia parku v bývalých kasárňach pod Zoborom za 120 000 eur, obnova detských ihrísk za takmer 340 000 eur, budovanie a opravy parkovacích miest za necelých 500 000 eur i 250 000 eur na nové parkovacie automaty.

Súčasťou balíka je napríklad aj viac ako 40 000 eur na projektové dokumentácie na nové cyklotrasy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

😡😡DEMOKRACIA A TRANSPARENTNOSŤ ALA HATTAS😡😡 Po dlhej diskusii k rozpočtovým opatreniam v rozpočte Mesta Nitra dnes na...

Posted by Jan Gresso on Thursday, March 10, 2022

POSLANCI SCHVÁLILI BALÍK PEŇAZÍ NA ĎALŠÍ ROZVOJ MESTA 🌳🚲 Viac zelene, kvalitnejšie verejné priestranstvá, férovejšie...

Posted by Marek Hattas - primátor Nitry on Sunday, March 13, 2022
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM