Správy

Ázijské bistro na tržnici dostalo výpoveď: Mestu prekážal SMRAD, ľudia spísali petíciu

Mesto vypovedalo nájomné zmluvy ázijskému bistru, kaderníčkam aj nechtovému štúdiu. Majitelia prevádzok žiadali vysvetlenie.

Ilustračný obrázok k článku Ázijské bistro na tržnici dostalo výpoveď: Mestu prekážal SMRAD, ľudia spísali petíciu
19
Galéria

V súvislosti s revitalizáciou a skultivovaním tržnice podniklo mesto Nitra už viacero krokov. Medzi prvými bolo aj zrušenie provizorných prístreškov pred kamennými prevádzkami s textilom. Rad ale prišiel aj na niektorých nájomcov, ktorí dlhé roky fungovali v presklenenej budove, tzv. obchodnom centre.

Koncom roka dostali výpovede s 3-mesačnou výpovednou lehotou štyria nájomcovia, a to Ázijské bistro Panda, Nechtové štúdio HA-Nails a Kaderníctvo Martina Seilingerová a Slávka Czaková.

Spísali petíciu

Mesto s nájomcami komunikovalo a poskytlo im aj náhradné priestory. Radnica tvrdí, že kaderníčky a nechtové štúdio s nimi súhlasili a mali by sa sťahovať na poschodie. Majiteľovi Pandy boli ponúknuté podľa radnice viaceré možnosti, medzi nimi výdajňa alebo priestory v budúcej gastrozóne. Ani s jednou ponukou však nesúhlasil.

Vo februári tohto roka mesto obdržalo od nájomcov petíciu za zachovanie prevádzok, ktorú podpísalo 2 353 osôb.

Zároveň nájomcovia žiadali aj vysvetlenie, prečo dostali výpoveď. Faktom je, že mesto malo nárok vypovedať zmluvy bez udania dôvodu.

Prečo dostali výpoveď?

Priestory na prízemí plánuje mesto po rekonštrukcii poskytnúť pre klientske centrum spoločnosti Transdev, ktorá v Nitre poskytuje MHD. Súčasťou klientskeho centra má byť čakáreň a miestnosť pre vodičov.

„Na prízemí okrem dopravcu, nájdu svoje miesto ďalšie menšie predajne, ako napr. predajňa regionálnych výrobkov, malú prevádzku kaviarne a prízemie ďalej poskytne zázemie predajcom na trhovisku, na organizovanie trhov a ďalších akcií na nádvorí,“ uvádza sa v materiáli, ktorý je zverejnený na webe mesta.

Na poschodí budovy plánuje mesto zriadiť priestory pre mestskú organizáciu Kreatívne centrum.

Prekážal im zápach

Hlavným dôvodom však malo byť niečo iné. „To, čo nás viedlo k zmene funkcionalít v priestore obchodného centra na tržnici, bolo hlavne to, že sme mali problém tieto priestory vôbec prenajímať. Vzhľadom na to, že v reštaurácii Panda nebola funkčná vzduchotechnika, produkovala veľký zápach v priestoroch celého obchodného centra. Mnohí nájomníci s nami preto rušili nájomné zmluvy. Nehovoriac o tom, že kvôli slabo funkčnej vzduchotechnike v reštaurácii sa mestské priestory znehodnocovali, kvôli mastnote a zápachu,“ povedal prednosta Mestského úradu v Nitre Martin Horák.

Ako dodala Monika Reiskupová, odborná referentka pre mestský rozvoj a udržateľnú ekonomiku, vzduchotechnika na tržnici bola riešená iba na hygienickú výmenu vzduchu.

Pôvodné gastroprevádzky mali byť len malé bistrá, ako napríklad palacinkáreň. „Nikdy to nebolo konštrukčne riešené na veľkú kuchyňu,“ povedala Reiskupová.

Problém so zápachom by mala v budúcnosti vyriešiť nová gastrozóna, v ktorej budú prípojné body pre vzduchoteniku, zdravotechniku aj kanalizáciu. V súčasnosti sa podľa Reiskupovej už pripravuje projektová dokumentácia.

Podanú petíciu nakoniec mestskí poslanci len prerokovali. Mnohí sa hlasovania zdržali a nezhodli sa na tom, či petícii vyhovejú alebo nie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy z Nitry

Mestská tržnica v Nitre
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM