Lucia Lauková Správy

Automat s HHC výrobkami je už aj v Nitre: Nemocnica otravy zatiaľ neeviduje

V Česku už zaznamenali desiatky prípadov otravy po požití produktov s obsahom HHC. Výrobky si mladiství kupujú v automatoch. Jeden pribudol aj v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Automat s HHC výrobkami je už aj v Nitre: Nemocnica otravy zatiaľ neeviduje
Zdroj: Facebook.com/European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)

Látky HHC a HHC-P sú aktuálne predmetom intenzívneho monitorovania Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť.

Výrobky s ich obsahom sú však stále dostupné v automatoch po celom Slovensku. Jeden pribudol aj v nitrianskom obchodnom centre. Upozornil na to portál mynitra.sme.sk.

Požitie výrobkov s obsahom HHC môže mať podobné účinky ako marihuana. Niektoré deti boli po konzumácii apatické, spali celý deň a vracali.

Prečítajte si tiež

Prípady otravy

Nemocnice v susednom Česku už riešili desiatky prípadov otravy po zjedení rôznych koláčikov či cukríkov s HHC. Nešlo však len o deti. Ťažkosti mali aj dospelí.

Na Slovensku sú zatiaľ známe dva prípady intoxikovaných tínedžerov, ktorí skončili v nemocnici v Humennom. Aj oni si mali zakúpiť tovar zo špeciálneho automatu.

Oslovili sme aj Fakultnú nemocnicu v Nitre, či v poslednom období neriešili prípady spojené s požitím HHC. „Neevidujeme takéto prípady,“ povedala hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec.

Čo je HHC?

HHC-P či HHC v súčasnosti nie sú v zozname omamných látok a psychotropných látok, a teda nie sú kontrolovanými psychoaktívnymi látkami. Sú nelegálne vo viacerých európskych krajinách.

„V roku 2022 sa hexahydrokanabinol (HHC) stal prvým semisyntetickým kanabinoidom hláseným v EÚ.Táto látka bola identifikovaná v dvoch tretinách členských štátov a v niektorých štátoch EÚ sa predáva ako „legálna“ alternatíva kanabisu. Od októbra 2022 je HHC predmetom intenzívneho monitorovania v rámci systému včasného varovania EÚ (EWS) s cieľom lepšie pochopiť potenciálne riziká pre Európu,“ uvádza rezort zdravotníctva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM