Správy

Ako sa bude ďalej rozvíjať Nitra? Mesto hľadá MODERNÚ víziu

Nitrianska radnica vyhlásila ideovú súťaž na návrh konceptu rozvoja a vízie pre mesto Nitra. Predpokladaná hodnota zákazky je 182-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa bude ďalej rozvíjať Nitra? Mesto hľadá MODERNÚ víziu
Zdroj: Marek Zeleňák Photography

Modernú víziu a koncept ďalšieho rozvoja Nitry chce získať radnica v rámci verejnej súťaže s názvom Vízia pre územný plán mesta Nitra. Magistrát ju zverejnil ešte v januári. Ako pripomenul, posledný termín predkladania návrhov je 15. apríla.

Predpokladaná hodnota zákazky je 182 000 eur. Predmetom ideovej súťaže je návrh konceptu rozvoja a vízie pre mesto Nitra, ktorý sa stane hlavným východiskovým podkladom na vypracovanie nového územného plánu.

Prečítajte si tiež

Rozvoj mesta

„Riešenie by malo ponúknuť názor na budúci charakter mesta Nitra, zohľadniť jeho význam ako územnosprávneho a kultúrneho centra regiónu, prítomnosť univerzít a využiť s tým súvisiaci potenciál. Predmet zákazky je výnimočne zložitý v požiadavke na urbanisticko-architektonické riešenie s dôrazom na urbanistický detail,“ uvádza sa v zadaní zákazky.

Magistrát zároveň upozornil, že ideový návrh by mal načrtnúť predstavu, ako by sa Nitra mala ďalej rozvíjať, aký typ zástavby by v nej mal dominovať, aký charakter by mali mať bytové, výrobné a kultúrne zóny i to, ako by sa malo mesto vyrovnať s nastupujúcou klimatickou zmenou. „Ideový súťažný návrh bude spracovaný ako celok, ktorý obsiahne celý kataster Nitry a jeho väzby na ďalšie susedné mestá a obce,“ doplnil mestský úrad.

Zapoja sa odborníci

Ako pripomenul, súťaž je koncipovaná ako dialóg. Do procesu sú okrem odbornej a nezávislej poroty tvorenej z architektov a urbanistov prizvaní aj odborníci z útvaru hlavného architekta mesta, zástupcovia mestského zastupiteľstva a tiež odborníci z odboru sociológie, dopravy i environmenta­listiky. Mesto okrem toho plánuje vyhlásiť aj verejnú súťaž na spracovateľa územného plánu. „Úspešný uchádzač súťažného dialógu bude zabezpečovať dohľad nad zapracovaním víťazného návrhu a jeho ideí do nového územného plánu,“ uviedla radnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM