Rastislav Búgel Iné športy

Zuzana Rehák-Štefečeková vystrieľala zlato: Získala miestenku na olympijské hry!

Zuzana Rehák-Štefečeková má za sebou veľký deň svojej streleckej kariéry. Nedeľňajšie preteky trapu na ME v Pragersku jej najskôr vyniesli tímové striebro a následne si individuálne vystrieľala premiérový titul kontinentálnej šampiónky.

Ilustračný obrázok k článku Zuzana Rehák-Štefečeková vystrieľala zlato: Získala miestenku na olympijské hry!
Foto: Rastislav Búgel

Čerešničkou na torte bol zisk olympijskej miestenky, na ktorú úspešná strelkyňa čakala desať mesiacov. Hoci sa zverenke trénera Branislava Slamku nepodarilo z kvalifikácie priamo postúpiť do semifinále, flintu do žita nehodila. V rozstrele si zachovala pevné nervy a napokon sa do najlepšej šestky prepracovala. V tej chvíli už vedela, že spoločne s víťazkou kvalifikácie Janou Mezeiovou a Luciou Boorovou majú z tímovej súťaže isté striebro. „Postúpili sme o jeden stupienok, vlani sme boli tretie, teraz druhé. Talianky boli lepšie len o jeden terč. Je to omnoho krajšie, keď človek nie je na pódiu sám,“ reagovala Rehák-Štefečeková.

Začala snívať vo veľkom

Potom prišli chvíle na potvrdenie individuálneho majstrovstva. V semifinále netrafila len jediný terč z pätnástich a priamo postúpila do boja o zlato s Ruskou Jekaterinou Rabajovou. Tentoraz sa o najjagavejší kov nenechala obrať a organizátori podujatia jej k nemu pribalili na cestu domov aj olympijskú miestenku. „Už to nemohlo byť lepšie. Teda mohlo, ale to by bol už len bonbónik navyše. Všetko je úplne famózne,“ neskrývala radostné pocity 31-ročná trapistka a na margo finálových pretekov dodala: „Začalo sa to dobre, no sama som si narobila chyby a nemuselo to tak byť. Rozstrel ma asi posilnil. Motiváciou bol aj fakt, že Janka bola so mnou vo finále. Bol to náš malý sen, aby sme si spolu zastrieľali v tejto fáze. Po semifinále som si povedala, že netreba mať malé sny. A začala som snívať vo veľkom.“

Sledovali sa navzájom

Rabajová odštartovala súboj o zlato dvojchybou, čo Slovenku posilnilo a v ďalšom priebehu pretekov bola na koni. Keďže Ruska nemala dobrý deň a v závere viac terče míňala ako triafala, rozhodnuté mohlo byť aj skôr. Rehák-Štefečeková sa však nechala ovplyvniť svojou súperkou. „Samozrejme, že som jej to počítala, a preto som aj ja robila chyby. Vedela som, že ak trafím, mám dva terče náskok. Sledovali sme sa navzájom a väčšinou to býva tak, že ak sa jednej nedarí, druhá triafa dobre, ak nad tým nerozmýšľa. Keď špekuluje, chybuje aj ona. To bol môj prípad.“

Padol kameň zo srdca

Dvojnásobná strieborná olympijská medailistka nemala na uplynulých pretekoch šťastnú ruku. Od vlaňajších MS vo všetkých zbraniach v Granade sa márne snažila o zisk olympijskej miestenky. V tejto sezóne jej to nevyšlo na pretekoch SP v Acapulcu, Al Ain ani Larnake a šťastie jej nepriniesla ani strelnica na I. európskych hrách v Baku. Svedomitá príprava a viera v naplnenie svojho sna jej napokon vyniesli vytúžený lístok do Ria. „Brutálny kameň mi spadol zo srdca. Teším sa na preteky Svetového pohára do Gabaly, pôjdem si len tak zastrieľať,“ uviedla s úsmevom Rehák-Štefečeková. Oslavu nedeľňajších úspechov si plánuje užiť: „Určite bude nejaká dobrá párty.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM