Rastislav Búgel Kultúra

Zoznam pamätihodností mesta: Mali by doň pribudnúť ďalšie objekty

Zoznam pamätihodností mesta Nitra sa zrejme rozšíri o ďalšie objekty, ktoré sú podľa radnice hodné zvýšenej starostlivosti a ochrany. Magistrát už zverejnil návrh nového verejne záväzného nariadenia (VZN), podľa ktorého by do registra pamätihodností mali pribudnúť ďalšie dva objekty.

Ilustračný obrázok k článku Zoznam pamätihodností mesta: Mali by doň pribudnúť ďalšie objekty
Foto: Rastislav Búgel

Ako sa v návrhu uvádza, má ísť o dve kaplnky svätého Urbana, z ktorých jedna stojí na Murániho a druhá na Šúdolskej ulici.

Prírastkov do registra pamätihodností Nitry však môže byť ešte viac, pretože Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) v Nitre odporučil, aby mestskí poslanci pri schvaľovaní VZN zaradili do zoznamu aj bývalú vodáreň v Mestskom parku na Sihoti, ktorá bola postavená v medzivojnovom období. Podľa návrhu KPÚ by sa mal stať pamätihodnosťou mesta aj altánok pri bývalom biskupskom hostinci postavený ešte na začiatku 20. storočia.

Do evidencie by okrem toho malo pribudnúť aj súsošie Materstvo od akademického sochára Ludwika Korkoša a fontána so sochou muža, ktorá je pravdepodobne dielom sochára Elemíra Jozefa Mészárosa.

V súčasnosti sa v zozname pamätihodností Nitry nachádza niekoľko desiatok objektov. Väčšinou ide o historické budovy či súsošia. Sú však medzi nimi aj väčšie urbanistické komplexy, ako napríklad sídlisko Chrenová, ktoré bolo v minulosti zapísané do urbanisticko-architektonickej knihy UNESCO. V zozname sa nachádzajú aj mnohé sakrálne i svetské umelecké diela a pamiatky. Evidencia kultúrnych pamiatok a pamätihodností je súčasťou všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré mesto prijalo v roku 2009. Jeho cieľom bolo vytvorenie podmienok na dôslednejšiu starostlivosť o objekty s historickou, kultúrnou, architektonickou, spoločenskou a umelecko-remeselnou hodnotou. Zoznam pamätihodností, ktorý je súčasťou VZN, sa pravidelne dopĺňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM