Rastislav Búgel Rôzne

Zlepšenie podmienok nepočujúcich detí: Organizácia chce naučiť ich okolie správne komunikovať

Na znižovanie hrozby dôsledkov komunikačných a informačných obmedzení u detí a mládeže so sluchovým postihnutím prostredníctvom preventívnych aktivít sa zameriava projekt Nebojím sa rozumieť. V máji tohto roka ho spustila organizácia EFFETA – Stredisko sv. Františka Saleského z Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Zlepšenie podmienok nepočujúcich detí: Organizácia chce naučiť ich okolie správne komunikovať
Foto: Rastislav Búgel

Projekt je realizovaný na národnej úrovni v rámci programu podpory mimovládnych organizácií. „Organizácia si uvedomila potrebu aktívnej práce ľudí so sluchovým postihnutím aj s počujúcou komunitou. Ak chceme vytvárať inkluzívne prostredie pre nepočujúce dieťa, nestačí sa zameriavať len na rozvoj a podporu jeho samotného, ale je potrebné rozvíjať aj komunikačné zručnosti a znalosti komunity, ktorá žije okolo neho,“ povedala Anna Šmehilová, riaditeľka Strediska sociálnych služieb v EFFETE.

Osvojovanie komunikačných zručností

Projekt chce aktívne a rozvojovo pôsobiť v oblasti komunikácie nielen na deti a mládež so sluchovým postihnutím, ale aj na ich počujúcich rovesníkov a dôležitých dospelých, čiže rodičov, učiteľov, sociálnych pracovníkov. Jeho realizácia bude zabezpečená prostredníctvom vzdelávacích kurzov, školení, workshopov. Tieto aktivity budú zamerané na rozvoj a osvojovanie si nových komunikačných zručností v komunikácii ľudí so sluchovým postihnutím.

Bezplatné workshopy

Projekt tiež ponúka základným i stredným školám a iným organizáciám či dôležitým dospelým, ktorí majú vo svojej rodine, škole či vo svojom okolí nepočujúce dieťa, zrealizovať bezplatné komunikačné workshopy. Počas nich sa môžu počujúci naučiť ako komunikovať s ľuďmi so sluchovým postihnutím. „Chceme dosiahnuť, aby sme si vzájomne viac rozumeli, aj keď sa naša komunikácia vzhľadom na sluchové postihnutie líši. Každé dieťa by malo cítiť bezpečie a istotu v prvom rade vo svojom prirodzenom sociálnom prostredí,“ skonštatovala Šmehilová. Projekt prostredníctvom Aktívneho občianstva a inklúzie podporili Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM