Získať kvalitné hrozno bude tento rok problém
Spracovatelia hrozna budú mať v tomto roku veľký problém získať kvalitnú surovinu na výrobu kvalitného vína, tvrdí Oleg Paulen zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.
Vinič je poškodený plesňami a múčnatkou, hrozno hnije a cukornatosť je
podstatne nižšia ako v minulých rokoch. Choroby viniča spôsobené
počasím v tomto roku môžu podľa Paulena ovplyvniť aj budúcoročnú
úrodu.
Peronospóra a múčnatka na viniči spôsobila, že úrody hrozna sú nižšie
v niektorých oblastiach o 50 až 70 % oproti minulým rokom.
„Navyše, poškodená je i listová plocha viniča, čo bude mať za
následok horšie vyzrievanie dreva, horšie prezimovanie a v konečnom
dôsledku to môže ovplyvniť budúcoročnú úrodu,“ tvrdí Paulen.
Daždivé počasie koncom leta, ktoré pravdepodobne bude pokračovať i na
jeseň, neprispieva ku kvalite hrozna. „Obmedzilo sa hromadenie cukrov,
takže cukornatosť bude nižšia.“
Ako veľmi zlý hodnotí tento vinohradnícky rok aj vedúci špeciálnej
rastlinnej výroby PD Mojmírovce Miroslav Belan. „Na jar prišla
peronospóra, v lete múčnatka a na jeseň v dôsledku dažďov hrozno
hnije.“ Úrody hrozna budú v Mojmírovciach minimálne o 20 % nižšie
ako vlani, nižšia bude aj kvalita. //„Oveľa menej bude prívlastkových
vín,“ potvrdil Belan. Najviac postihnuté sú podľa jeho slov odrody
s hustým strapcom. //„Začal nám nahnívať Müller, veľmi intenzívne
musíme sledovať odrody burgundského typu. Ak zbadáme náznak chorôb, treba
začať rýchlo so zberom, usilujeme sa zachrániť, čo sa dá.“
Tohtoročná sezóna je opakom tej minuloročnej, ktorá patrila z hľadiska
úrod i kvality hrozna k nadpriemerným.
Zdroj: TASR