Monika Földešiová Rôzne

Získať kvalitné hrozno bude tento rok problém

Spracovatelia hrozna budú mať v tomto roku veľký problém získať kvalitnú surovinu na výrobu kvalitného vína, tvrdí Oleg Paulen zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.

Vinič je poškodený plesňami a múčnatkou, hrozno hnije a cukornatosť je podstatne nižšia ako v minulých rokoch. Choroby viniča spôsobené počasím v tomto roku môžu podľa Paulena ovplyvniť aj budúcoročnú úrodu.
Peronospóra a múčnatka na viniči spôsobila, že úrody hrozna sú nižšie v niektorých oblastiach o 50 až 70 % oproti minulým rokom. „Navyše, poškodená je i listová plocha viniča, čo bude mať za následok horšie vyzrievanie dreva, horšie prezimovanie a v konečnom dôsledku to môže ovplyvniť budúcoročnú úrodu,“ tvrdí Paulen. Daždivé počasie koncom leta, ktoré pravdepodobne bude pokračovať i na jeseň, neprispieva ku kvalite hrozna. „Obmedzilo sa hromadenie cukrov, takže cukornatosť bude nižšia.“
Ako veľmi zlý hodnotí tento vinohradnícky rok aj vedúci špeciálnej rastlinnej výroby PD Mojmírovce Miroslav Belan. „Na jar prišla peronospóra, v lete múčnatka a na jeseň v dôsledku dažďov hrozno hnije.“ Úrody hrozna budú v Mojmírovciach minimálne o 20 % nižšie ako vlani, nižšia bude aj kvalita. //„Oveľa menej bude prívlastkových vín,“ potvrdil Belan. Najviac postihnuté sú podľa jeho slov odrody s hustým strapcom. //„Začal nám nahnívať Müller, veľmi intenzívne musíme sledovať odrody burgundského typu. Ak zbadáme náznak chorôb, treba začať rýchlo so zberom, usilujeme sa zachrániť, čo sa dá.“ Tohtoročná sezóna je opakom tej minuloročnej, ktorá patrila z hľadiska úrod i kvality hrozna k nadpriemerným.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM