Rastislav Búgel Rôzne Rôzne

Zimná údržba na R1 PR1BINA: Pripravené sú stovky ton soli a sypače s pluhmi

Úsek rýchlostnej cesty R1 PR1BINa je už v tejto chvíli pripravený na zimnú údržbu. Pozrite, čo všetko majú pripravené, aby ich zima nezaskočila.

Ilustračný obrázok k článku Zimná údržba na R1 PR1BINA: Pripravené sú stovky ton soli a sypače s pluhmi
Zdroj: Dnes24.sk

Úsek rýchlostnej cesty R1 PR1BINA vstúpil do zimného režimu prvého novembra a trvať má do 31.marca 2016, podľa potreby aj dlhšie.

Stovky ton soli na sklade

Granvia Operation zabezpečuje prevádzku a údržbu úsekov R1 v úseku Nitra, západ – Tekovské Nemce (dĺžka 46 km) zo strediska správy a údržby Selenec (2 km za Nitrou). „V stredisku správy a údržby (SSÚR) Selenec máme 2 silá, každé s kapacitou 180 ton soli. Okrem nich máme sklad voľne loženej soli s kapacitou 150 ton. Na odpočívadle Tekovské Nemce v smere do B. Bystrice máme ďalšie silo s kapacitou 180 ton. Dodávatelia nám počas zimy budú dovážať soľ do 24 hodín od objednávky,“ informuje Robert Kišš, PR manažér Granvia Operation. Ako ďalej informoval, iné posypové materiály (drvený kameň a iné) na úseku R1 nepoužívajú. Posypová soľ je schválená obvodným úradom životného prostredia v Nitre.

„Pre úsek Nitra, západ – Tekovské Nemce máme 6 sypačov so snežnými pluhmi a 2 cisterny. Okrem toho máme multifunkčné vozidlo Unimog, na ktoré môžeme tiež osadiť snežný pluh,“ informuje Robert Kišš.

V SSÚR Selenec sa nachádza centrum monitorovania dopravy, v ktorom na displejoch sledujú výstupy z 34 kamier. Tie pokrývajú všetky križovatky a potenciálne rizikové úseky. „Kamerovo je taktiež pokrytý celý severný obchvat B. Bystrice. Okrem toho máme popri ceste 15 meteostaníc, ktoré nám poskytujú aktuálne namerané údaje ako teplota vzduchu, vozovky, rosný bod, sila a smer vetra a pod. V zimnom období veľmi pozorne sledujeme vývoj počasia, aby sme boli pripravení na zásah. Okrem vlastných meteostaníc využívame aj predpovede SHMÚ,“ informuje Robert Kišš, PR manažér spoločnosti.

Môžu požiadať o pomoc hliadok

Po ceste R1 PR1BINA sa pohybujú hliadkovacie dodávky. Hliadkari teda môžu aj fyzicky skontrolovať stav vozovky v jednotlivých častiach cesty a prostredníctvom vysielačky sa operatívne spojiť s centrom monitorovania dopravy. Hliadky denne prejdú približne 500 km. Pokiaľ by vodiči natrafili na problém s vozovkou, môžu zavolať na bezplatné číslo 0800 333 333 a k vodičom v núdzi bude vyslaná hliadka.

Snehové zábrany

Na rizikové úseky – miesta, kde hrozí navievanie snehu na vozovku, v priebehu novembra osadia snehové zábrany. Ich celková dĺžka je približne 6 km. „Možno sa to zdá málo, ale popri ceste sú aj protihlukové steny v celkovej dĺžke viac ako 32 km, ktoré taktiež zabraňujú navievaniu snehu z okolitých polí na cestu,“ informuje Robert Kišš. Pokiaľ by nastala kalamitná situácia, správca diaľničného úseku môže zavolať externé posily. Technika a ľudia by tak v prípade potreby chýbať nemali.

Foto: Granvia Operation

FOTO: Zimná údržba na R1 PR1BINA
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM