Monika Földešiová Rôzne

„Zbraň“ v rukách študentov: Učia ich vyrábať pivo!

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre holdujú študenti pivu. Aj keď nemôžeme s istotou vylúčiť i jeho nadmerný konzum na internátoch či v baroch, tentokrát hovoríme o jeho výrobe...

Nitrianska SPU má svoj malý pivovar. Je súčasťou výučby sladovníctva a pivovarníctva ako predmetu v rámci katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov. **[color=#0000ff]­VIDEO nižšie[/color] **

Pivo sa varí 12 hodín, finalizovať ho v laboratóriu vedia už za 21 dní. Pre lepšiu kvalitu ho ale nechávajú dozrievať minimálne 30 dní, niekedy aj 60, aby sa usadili kvasinky. V univerzitnom pivovare sa dá vyrobiť maximálne 85 litrov piva, zvykne sa ale ponechávať určitá rezerva, čiže reálne tu vyrobia zhruba 75 litrov. „Keď si uvážim, že pol litra piva sa predáva v komerčnej sieti za zhruba jedno euro, tak ja si myslím, že za nejakých 30 centov sme schopní pivo vyprodukovať, ale samozrejme nerátam do toho prácu,“vyčíslil Žigmund Tóth zo spomínanej katedry. V budúcnosti by tu chceli vyrábať aj ovocné pivá – napríklad zázvorové, čerešňové či višňové.

Pivovar funguje na univerzite od jesene 2006, patrí Fakulte biotechnológie a potravinárstva a Technickej fakulte. Technológia stála zhruba 50-tisíc eur. „Je to vlastne prototyp malého pivovaru, ktorý funguje neďaleko v Šuranoch. Keby ste ochutnali ten výrobok u nich a u nás, môj názor je taký, že sme možno o niečo v tej senzorickej kvalite lepší,“ myslí si Tóth, ktorý roky pracoval v pivovare Heineken v Nitre. Suroviny na výrobu piva zvyknú univerzite darovať sladovne či producenti sladovníckeho jačmeňa. Na jednu várku piva použijú v minipivovare desať až 13 kilogramov sladu. Vyrobiť tu vedia vyrobiť svetlé aj tmavé pivo, desiatku aj dvanástku.

text: Webnoviny video: Nitra24

„Zbraň“ v rukách študentov: Učia ich vyrábať pivo!
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM