Rastislav Búgel Krimi

Zbitý majiteľ baru: V Nitre je to naozaj zlé, neonacisti sú v meste postrachom!

Majiteľ nitrianskeho baru, na ktorý sa zamerali útoky holohlavých mladíkov, prehovoril. Radovana Richtárika prekvapila vlna veľkého rozhorčenia, ktorá sa po zverejnení mrazivého videa objavila medzi ľuďmi. Neonacisti sú podľa neho v Nitre postrachom.

Ilustračný obrázok k článku Zbitý majiteľ baru: V Nitre je to naozaj zlé, neonacisti sú v meste postrachom!
Zdroj: Webnoviny.sk

Majiteľa nitrianskeho baru Mariatchi Radovana Richtárika príjemne prekvapila podpora, ktorú mu prejavujú ľudia z celého Slovenska po zverejnení záberov útoku holohlavých mužov na jeho podnik. Ako povedal, také pozitívne prejavy solidarity, neočakával.

„Tá podpora je naozaj veľká a som milo prekvapený. Ozývajú sa mi kamaráti, aj známi, s ktorými som už dlhší čas nebol v kontakte, ale aj úplne cudzí ľudia. Je to naozaj veľmi silné a teší ma to,“ skonštatoval Richtárik, ktorý je po tom, ako mu pri bitke zlomili nohu, stále práceneschopný.

Komentovať postup polície nechce

Komentovať prácu polície, ktorá zadržala podozrivých po troch mesiacoch od útoku, nechcel. Rovnako ani petíciu s názvom Stop násiliu na Slovensku, v ktorej signatári žiadajú premiéra Roberta Fica, aby za postup pri vyšetrovaní útokov na bar Mariatchi odvolal z funkcie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a riaditeľa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Nitre Miroslava Michalčíka.

„Podporu verejnosti si naozaj veľmi vážim, rovnako aj odpor ľudí voči násiliu. Ja nemám pocit, že by sa vyšetrovanie nejako extrémne naťahovalo. Právnik mi hneď po útoku vysvetlil, že aj keď polícia má k dispozícii videozáznam, môže to trvať približne tri mesiace,“ hovorí Richtárik.

Náčelník svojich chváli

S názorom, že polícia nepostupovala dostatočne rýchlo a razantne, nesúhlasí ani náčelník Mestskej polície v Nitre Erik Duchoň. „Práve naopak, chcem vyzdvihnúť vynikajúcu prácu pracovníka mestského kamerového systému, ktorý incident spozoroval. Monitoruje zábery z 32 rotačných kamier, ktoré sa točia v 360 stupňoch, čiže nie každý incident dokážu spozorovať. On ho spozoroval, zaznamenal ho celý na kameru, pri tom všetkom kontaktoval operačného pracovníka mestskej polície, ktorý ihneď vyslal na miesto hliadky mestskej polície a prostredníctvom stálej služby aj hliadky policajného zboru,“ pripomína Duchoň.

Zásah za tri minúty

Ako skonštatoval, do troch minút od vzniku incidentu boli hliadky mestskej polície a hliadky policajného zboru na mieste. „Vykonali zásah, zadržali páchateľov, predviedli ich na útvar a vykonali úkony, ktoré smerujú k podaniu obžaloby na týchto páchateľov,“ vysvetlil Duchoň.

Veľké rozhorčenie verejnosti

V utorok už polícia zadržala viacerých podozrivých mladíkov. Podľa Richtárika medializácia prípadu určite tempo vyšetrovania urýchlila. Ako skonštatoval, sám bol prekvapený z veľkého rozhorčenia a následného tlaku verejnosti. „Určite to bolo aj vďaka tomu, že bol zverejnený videozáznam, na ktorom je vidieť priebeh bitky. Keby vyšla iba informácia, že došlo k útoku neonacistov, ľudia by zrejme nereagovali tak silne, ako keď všetko mohli vidieť na vlastné oči,“ hovorí Richtárik. Zároveň pripomenul, že k podobným a často aj brutálnejším útokom dochádza v Nitre pomerne často.

Neonacisti postrachom

Sám bol v minulosti aktivistom organizácie Ľudia proti rasizmu a situáciu v meste pod Zoborom pozná. „V Nitre je to naozaj zlé. Dochádza tu k úplne bezdôvodným útokom na nevinných ľudí, doslova pre nič! Neonacisti sú v tomto meste postrachom, ľudia sa často boja ísť večer zabaviť alebo zájsť na pivo, pretože sa neraz stávajú obeťami veľmi vážnych útokov,“ skonštatoval Richtárik.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM