Rastislav Búgel Kultúra

Zaujímavý ťahák novej divadelnej sezóny: Divákov bude baviť Tisícročná včela

Ťahákom novej divadelnej sezóny v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre bude pôvodný slovenský muzikál Tisícročná včela.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý ťahák novej divadelnej sezóny: Divákov bude baviť Tisícročná včela

Román spisovateľa Petra Jaroša zdramatizoval Martin Kákoš, ktorý bude hru aj režírovať. Spoluautormi muzikálu sú aj Kamil Peteraj a Vašo Patejdl. Ako zdôraznil šéfdramaturg DAB Svetozár Sprušanský, nejde o kopírovanie filmovej verzie Tisícročnej včely, ale o celkom nové spracovanie.

Podľa jeho slov pôjde o príbeh plný magického realizmu, pri ktorom sa nedá očakávať ľudové „krpcové“ spracovanie. „Je to inscenácia, ktorá chce nadviazať na to najpozitívnejšie v muzikálovej tvorbe u nás v Nitre, k tvorbe o pôvodných slovenských témach. Či už to bol Pacho sa vracia, Báthoryčka, alebo Adam Šangala. Tematicky by sme radi priniesli obraz jednej rodiny Pichandovcov. A na pozadí príbehu zložitých dramatických situácií tejto rodiny, je to aj príbeh jednej obce, jedného Slovenska a svojim spôsobom aj prelomu dvoch storočí,“ skonštatoval Sprušanský.

Náročné prispôsobenie

Podľa autora libreta Martina Kákoša nebolo prispôsobenie rozsiahleho Jarošovho románu do javiskovej podoby vôbec jednoduché. „Ja si myslím, že je to jedno z najvýznamnejších diel slovenskej literatúry 20. storočia. Ten príbeh sa odohráva v románe v rozpätí niekoľkých desiatok rokov. Samozrejme, v tej divadelnej verzii sme sa sústredili a koncentrovali na akoby kratší časový úsek. Nájsť teda nejakú cestu pre to javiskové stvárnenie a pre tú libretistickú podobu bolo v podstate veľmi ťažké,“ skonštatoval.

Podľa autora textov muzikálových piesní Kamila Peteraja je Tisícročná včela príbehom o vitalizme jedného slovenského rodu, ktorý vďaka svojej húževnatosti dokáže prežiť všetko. „Je to taká ako keby metafora na ten podtatranský svet a aj vlastne na svet Slovákov. Je to niečo úplne iné ako film, pretože toto nie je prepis niečoho. Toto je taká snaha vykostiť z toho objemného románu tie hlavné dejové nite a nejakým spôsobom filozoficky, emotívne, alebo emocionálne ho oživiť v javiskovej podobe,“ uviedol.

Zaujímavé predstavenie

Podľa tvorcov muzikálu bude Tisícročná včela na javisku nitrianskeho divadla hrou farebnou, rozihranou a sršiacou životnou vitalitou a humorom. „Bude predstavením spektakulárnym, roztancovaným, rozospievaným a výtvarne nasýteným,“ povedal Sprušanký.

Tomuto zámeru zodpovedá aj hudba, ktorej autorom je Vašo Patejdl. „My sme sa ako tvorivý tím hneď na začiatku dohodli, že to bude pestrý prierez hudbou. Že sa nebudeme vyslovene držať len dobového akustického obrazu, ale že to bude veľmi žánrovo bohaté. Samozrejme, nedalo sa vyhnúť harmoničnosti slovenskej ľudovej pesničky, takže tie stupnice tam zaznejú, ale tá hudba skôr podkresľuje atmosféru, než aby bola verná nejakému ľudovému štýlu. Takže je to myslím si dosť pestré,“ dodal Patejdl.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM